Удължиха официално плащанията по САПАРД до края на годината

Периодът на валидност на финансовото задължение на Европейския съюз (ЕС) към България по предприсъединителната програма САПАРД се удължава с една година, т.е. ще действа и през настоящата година.
Това днес стана официално с ратифицирнето от българския парламент на Споразумението между България и Комисията по Европейските общности от името на Европейската общност, изменящо Годишното финансово споразумение от 2006 г. по програма САПАРД. Споразумението беше одобрено единодушно от депутатите на първо и второ четене.
Европейската комисия поема задължение да изплати всяка приемлива заявка за плащане по САПАРД, получена не по-късно от 31 декември 2009 г. Това решение беше взето от ЕК в началото на декември 2008 г.
Депутатът Пламен Моллов (НДСВ), цитиран от БТА, посочи относно САПАРД,че като цяло е била изключително успешна програма и удължаването на споразумението показва оценката на Брюксел, че отделените за България средства трябва да бъдат усвоени докрай. По думите му забавянето на усвояването на средствата не е по вина на парламента, а на администрацията.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *