Узакониха бюджетния дефицит за 2009 г.

Депутатите приеха на първо и второ четене актуализацията на Бюджет – 2009 г., предаде “Фокус”. Предложението е дефицитът за тази година да бъде до 500 млн. лв.
Парламентът допълни текст от закона, който предвижда кога Министерският съвет може да намали нелихвените разходи и трансферите до 90%, уточнява БТА.След актуализацията това може да стане при неизпълнението на приходите по консолидираната фискална програма в размер, който може да доведе до отрицателно бюджетно салдо по консолидираната фискална програма в размер над 500 млн. лева.

Сегашният текст предвижда разходите да се извършват до 90 на сто от утвърдения размер (разликата е т. нар. буфер от 10%) „при условие че бюджетното салдо по консолидираната фискална програма е положително“. От парламентарната комисия по бюджет и финанси отчетоха, че консолидираният бюджет най-вероятно ще приключи годината с минимален дефицит под 0,8 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт.

Промяната се налага заради „преодоляване на натрупания дисбаланс в края на мандата на предходното правителство“ въпреки усилията на новото правителство натрупаният дефицит по консолидираната фискална програма да бъде преодолян. По повод критиките за огромните разходи, направени от предния кабинет, Пламен Орешарски от „Коалиция за България“ каза: „Как се обясняват огромните дефицити на политически език в страните, в които нямаше избори? Там огромните дефицити се обясняват икономически”. „Ако лошото правителство е управлявало парите лошо, защо и общините, независими от кабинета, завършват годината с милиард и половина лева дисбаланс“, запита той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *