Украински IT гигант инвестира в България

Само в рамките на месец две големи IT компании от Източна Европа заявиха своите намерения да инвестират в България. След като руската Luxoft, един от големите руски играчи в разработката на софтуер,обяви през февруари, че открива офис в Българияи наема 400 специалисти, вчера украинската софтуерна компания SoftServe съобщи, че също открива развойно звено в България.

То ще се занимава с разработването на различни програми и инструменти, които трябва да подпомогнат развитието на вертикалната стратегия на фирмата, пише всъобщение на сайта на дружеството.

„Източна Европа непрекъснато е поставяна в челните места по света при образователните постижения в областите на математиката, науката и технологията“, коментира в съобщението Алан Харлан, изпълнителен директор на SoftServe. Той определя отварянето на този развоен център като „ключов компонент в нашата глобална стратегия за предоставянето на най-добрите практики за разработване и интегриране на първокачествен софтуер, както и за разширяване на клиентите по света, които обслужваме“.

SoftServe се нарежда сред големите работодатели на Източна Европа според изследване на служителите на международната компанията за човешки ресурси Aon Hewitt. Класацията измерва най-добрите работодатели в Централна и Източна Европа и Softserve е поставена в категорията „Големи компании“ с повече от 1000 служители на 5-то място за 2011 година. Припомняме, чевчера българската Telerik също попадна в тази класация.

Softserve e водеща компания в изнесеното разработване на софтуерни продукти и приложения, като покрива индустрии като здравеопазване, финансовия сектор, търговия на дребно, производство, логистика, инфраструктурни проекти и др.

Тя е основана през 1993 г. в украинския град Лвов от двама завършили студенти в Политехническия университет в града. Младите тогава предприемачи са подкрепени от инкубатора на Rensselaer Polytechnic Institute в Ню Йорк.

Първоначалният екип от трима души постепенно се разраства и в момента SoftServe разполага с над 3 хил. служители и е една от най-големите софтуерни компании в Централна и Източна Европа. Компанията разполага в офиси в редица украински градове, както и в САЩ, Германия, Великобритания и Русия. SoftServe в момента си партнира с технологични гиганти като Microsoft, VMware, IBM, Oracle, Hewlett-Packard, Amazon, Intel и др. Компанията не публикува официално своите финансови отчети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *