Украйна отказа транзита на руски газ заради условията на Газпром

Украйна заяви, че няма да възобнови доставките на руски газ за Европа заради условията на „Газпром“. Руската газова компания „Газпром“ от своя страна обвини Украйна, че отказва да пропусне през своята територия транзита на руски газ за Балканите, Молдова и Словакия.
„Газпром“ днес отново е подала заявка до „Нафтогаз Украйна“ за транзитен пренос на 76,6 млн. куб. м. газ в денонощие по маршрут от газоизмервателната станция „Суджа“ към газоизмервателна станция „Орловка“ и 22,2 млн. куб. м. в денонощие по направление от „Суджа“ към станция „Ужгород“. Това съобщи говорителят на „Нафтогаз“ Валентин Землянский.
По направлението „Суджа“-„Орловка“ газът трябва да достигне до Балканите, Молдова и Турция, а по направлението“Суджа“-„Ужгород“ – до Словакия.По информация на „Нафтогаз“, ако бъде извършен транзитен пренос по маршрута „Суджа“-„Орловка“, без газ могат да останат Луганска, Донецка, Одеска и отчасти Днепропетровска област.В изявление „Газпром“ подчерта, че е изпратил стандартна молба до „Нафтогаз“ за транзита на 98.9 милиона кубични метра газ през транзитната станция „Суджа“. Според „Газпром“ от „Нафтогаз“ са настояли количеството газ да бъде изпомпано към две други входящи точки на украинската система, които обаче са предназначени предимно за вътрешна доставка. Тези действия потвърждават, че Украйна не може да спре с неодобреното изтегляне на руски газ от системата и да поднови транзита до европейските клиенти, се казва още в изявлението.

АП, ИТАР – ТАСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *