Украйна повиши основния лихвен процент до 19.5%

Централната банка на Украйна обяви днес, че повишава основния лихвен процент до 19.5% в опит да предотврати финансов крах в страната, съобщава „Ройтерс“. Украинската гривна поевтинява постепенно през последните месеци, а валутните резерви на страната достигнаха 7.5 милиарда долара, което в случай на криза би стигнало само за месец.

Новият лихвен процент влиза в сила в петък, като основната цел на мярката е да бъде спряна високата инфлация в страната, която достигна 25% през декември. Централната банка се отказва и от част от валутните си интервенции, което ще намали контрола й над курса на гривната. Гуверньорът Валерия Гонтарева отрече това да означава преход към плаващ курс.

Украйна се нуждае от допълнително финансиране, което да запълни дупка в бюджета от около 15 милиарда долара, за да избегне финансова криза. Продължащите сражения в Източна Украйна обаче пречат на организации като Международния валутен фонд да предоставят финансиране.

След обявяването на новите мерки украинската валута поевтиня до 19 гривни за долар. „В случай че положението се влоши още, централната банка разполага с инструменти, с които да успокои валутните пазари“, обеща Гонтарева.

Тя добави, че банката прогнозира 17.2% инфлация през тази години, и предупреди, че рисковете от по-нататъшна девалвация на валутата няма да изчезнат скоро. Гуверньорът каза, че централната банка се е договорила с МВФ за финансова помощ, но не спомена подробности.

Украйна вече получи 4.6 милиарда долара от МВФ, които са част от програма за финансова помощ на стойност общо 17 милиарда, но Киев иска да удължи и разшири програмата. Според анализатори обаче това няма да е възможно, без да бъде сключено примирие с проруските сепаратисти в Източна Украйна.

В четвъртък държавният секретар на САЩ Джон Кери посети Киев, за да разговаря с президента Петро Порошенко и с представители на правителството. Представител на Държавния департамент споделя пред „Ройтерс“, че САЩ ще подкрепи процеса по сключване на примирие в Донбас.

Кери възнамерява да предложи още 16.4 милиарда долара хуманитарна помощ за жителите на Източна Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *