Украйна поиска помощ от 15 млрд. долара от МВФ

Временното украинско правителство е поискало спасителна помощ в размер на 15 млрд. долара от Международния валутен фонд (МВФ). Експерти от фонда са на 10-дневно „опознавателно” посещение в Киев, съобщава AFP.

Заемът ще помогне на страната да стабилизира и преструктурира финансите си, оставени в тежко състояние след управлението на Виктор Янукович.

На този етап обаче МВФ и другите донори на Украйна посочват, че са необходими сериозни реформи преди да отпуснат средствата. Сред тях например е премахването на субсидиите върху цената на природния газ, както и за ограничаването на публичните разходи.

Market Watch припомня, че МВФ се оттегли от Украйна през 2011 година именно защото тези искания не бяха изпълнени. В момента обаче ситуацията е много деликатна – САЩ и ЕС се опитват да „циментират” властта на новото правителство, за да гарантират, че Киев няма да повтори грешните икономически и политически стъпки от миналото.

Решението за отпускане на помощ трябва да бъде взето и на фона на действията на Русия в Крим, отбелязва още агенцията.

Украинският премиер Арсений Яценюк вече коментира, че страната му е напътда приеме изискванията на МВФ, включително и за ограничаването на социалните разходи.

„Това правителство ще приеме всички изисквания на МВФ поради една-единствена причина – това е нашата единствена възможност”, обясни още той, цитиран украинската агенция „Интерфакс”, пише AFP.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *