Украйна ще приватизира газопреносната система

В Украйна влезе в сила закон за реформиране на газопреносната система (ГПС), който по същество открива възможността чужденци да влизат в капитала на един от най-привлекателните производствени активи в страната, предаде ИТАР-ТАСС. Законът, който бе публикуван във вестника на парламента „Гласът на Украйна“, оставя газопреносната система и подземните хранилища да останат държавна собственост, но разрешава управлението им да бъде прехвърлено на специално създадени за тази цел компании.
Държавата ще има контролен пакет в тези дружества, а останалите акции могат да бъдат придобити от други инвеститори от САЩ, ЕС или Европейската енергийна общност. За руски компании такава възможност не се предвижда. Като част от реформата на газовия пазар Украйна планира да създаде от 1 януари 2015 година две съвместни предприятия – оператори на ГПС и подземните хранилища.
Според плана 49 процента от смесените дружества ще бъдат собственост на международни партньори, а 51 на сто – на Укртрансгаз. В презентацията на Нафтогаз, подготвена за чуждестранните инвеститори, се подчертава, че изборът на международни партньори ще бъде подложен на „строг контрол“ и „Газпром няма да мине“.Ръководителят на Нафтогаз Андрей Коболев заяви, че продажбата на украинската газопреносна система на Газпром е неприемлива. Шефът на Газпром призна, че газовият холдинг няма никакъв интерес към участие в ГПС на Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *