Умиращото Кремиковци е затрупано с поръчки

Хубавата новина е, че умиращото Кремиковци е затрупано с поръчки от заобикалящите ни страни за кремиковски метал. Това съобщи председателят на Синдикална организация „Металици” към КНСБ Васил Яначков. Интересът към производството е невероятен, коментира Яначков. Страните, които в момента имат поръчки към завода са Румъния, Гърция, Турция и Италия.
Драмата със служителите е много сериозна, посочи Яначков. 3500 служители са били съкратени или са напуснали до момента. 2700 са останалите работници. В същото време има рязък спад в търсенето на метал от българските фирми за българския пазар. От синдиката препоръчват на правителството да си зададе въпроса „защо потреблението у нас намалява”.
Поводът за днешното изявление на Яначков е, че именно днес беше крайният срок за предаването на оздравителния план на съда. Очаква се в рамките на седмица вицепремиерът Симеон Дянков и съдът да се произнесат по него. Ако той не бъде одобрен в предприятието ще започне процедура по обявяване на несъстоятелност. Ако Дянков не се съгласи да се разсрочат публичните задължения на Кремиковци вероятността за обявяването му в несъстоятелност е много голяма. Тогава ще трябва да се изпълни нелеката задача да се издирят и съберат всички кредитори. Според Яначков, държавата е пропуснала възможността да капитализира по-голяма част от това, което има като вземания от завода. Той бе категоричен, че с новата и структура заводът доказва, че вече не е екологически проблем и може да обслужва задълженията си. В момента Кремиковци дължи пари само на НЕК – 89.5 млн. лв. Компанията е заявила позицията си да капиталитизира вземанията си и това означава, че може да придобие 70 % от уставния капитал.
От Синдикална организация „Металици” изразиха разочарованието си от липсата на действия от страна на кабинета Борисов. Според тях, единствено министърът на труда и социалната политика се опитал да положи усилия за координиране на процеса, а премиерът и министърът на икономиката не са спазили обещанието си за среща. Много пъти сме казвали, че има потенциал – това е предприятие на близо 45 години, посочи Васил Яначков. По думите му, заводът е на път да отговори за всички металургични и екологични изисквания и стандарти.
Спирането на Кремиковци ще превърне кремиковската площадка в бойно поле”, коментира той и добави: Кремиковци е една доста голяма могила от злато. От държавата никой не иска и една стотинка, каза още Янакчов, допълвайки, че ако не подкрепи предприятието тя ще загуби всички. Да не си представяме, че утре се куква тука някакъв шейх и от утре пей сърце, препоръча той. Синдикалистите се оплакаха, че всичките ни опити да влязат в диалог с Дянков са без успех. На този етап им е отказана и среща с премиера. Допускаме, че г-н Борисов е въведен в заблуда, заключи Яначков. Въпреки това засега няма да се предприемат стачни действия. Темата протести е много сложна, ние за момента не искаме да плашим с тези неща, увери той. Около 80 млн. лв. в момента са безспорните вземания на Кремиковци. 700 млн. лв. са държавните. „Кремиковци“ в момента продължава да бъде в готовност да произвежда 30 хил. тона метал на месец.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *