„Умният” дом още си търси пазар

От години се говори за „дома на бъдещето”, в който всичко става автоматично и се контролира от разстояние. Ако излезете, без да загасите лампите, можете да поправите грешката с изпращане на SMS. Също с текстово съобщение или гласова команда можете да включите отоплението в къщата си или да полеете цветята с монтираната специална система за напояване в хола.

Хладилникът ви пък има връзка с интернет и с печката едновременно и освен че можете да заръчате от разстояния кога да започне приготвянето на дадено ястие, разчитате и че когато даден продукт се изчерпа, то специалните датчици ще уловят липсата му и той веднага ще бъде поръчан от онлайн магазин.

Осъществяването на подобни сценарии е експериментирано много пъти досега и „умният” дом винаги се ситуира от експертите в близкото бъдеще. И въпреки че някои от опитите постигат успех, отделните проекти продължават да се смятат за бъдещи. Причината – нищо досега не е успяло да оправдае прекалено големите разходи за потребителите.

Днес, години след появата на образа на хай-тек жилището, което върти домакинството вместо вас, въпреки бурното развитие на интернет и домашните мрежи повечето хора гледат скептично на идеята. Поне така се твърди в проучване, което ще бъде оповестено по време на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас.

„Масовият потребител няма почти никакъв интерес да използва технологията за автоматизиране или контролиране на домашните дейности”, се казва в проучването, цитирано от New York Times. Данните са събрани и обработени от няколко компании, сред които Whirlpool, Cisco Systems, Direct Energy, Hewlett-Packard, Microsoft, Procter & Gamble и Zensys.

Ето защо и изследванията на Whirlpool в тази сфера все още не са комерсиализирани в реален продукт. „Whirlpool е компания за масовия потребител. Няма да пуснем продукт, докато не е налице масов пазар”, казва Каръл Прифърт от технологичната група.

И въпреки всичко има достатъчно предпоставки за развитие на проекта „умен дом”. През 2008 г. 87% от американците са ползвали високоскоростен интернет – фактор от решаващо значение за последващи стъпки в тази посока. Някои технологични компании пък залагат на екологичната страна на нещата и на парите, които може да бъдат спестени от енергийна ефективност. С този аргумент те се надяват дори да получат финансова подкрепа от правителството, защото поставянето на „интелигентните” системи в домовете на хората ще помагат за много точна преценка за енергийните нужди на домакинствата и ще намаляват енергийното потребление.

Така представени, нещата отново изглеждат доста лесни за изпълнение и контролираният от разстояние дом се приближава към настоящето. Остава да видим кога и дали все пак ще стане част от него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *