Умуваме две седмици и връщаме взетия кредит

Все пак вече имаме известен гратитисен период -можем да умувамедали да вземем кредит, без да губим парите си цели 14 дни, след като подпишем договор с кредитната институция. Този гратисен период предстои да влезе в сила в изпълнение на европейска директива.
Обсъждат се и текстове в Закона за плащанията, които да задължават банките да обезпечават измами с кредитни или дебитни карти, съобщи Нова телевизия. Предстои Министерският съвет да разгледа проектозакон, който да даде още две седмици на нуждаещите се, за да мислят по условията, при които взимат пари на заем.
От банковия сектор алармират, че гратисният период по всяка вероятност ще оскъпи таксите по изготвянето на договора за кредит. За длъжниците обаче тези 14 дни са добре дошли.
И още нововъведения – бързият кредит вече няма да е толкова бърз, тъй като щателното проучване на кандидатите за заем става абсолютно задължително. Предсрочното погасяване пък ще става без наказателни суми. При фиксиран лихвен процент обезщетението ще бъде в рамките на не по-вече от 1% тогава, когато погасяването е в срок повече от една година и ще пада с намаляването на периода. Другата разпоредба, която предстои да влезе в сила, е банките да възстановят сума, източена от кредитна или дебитна карта. Законът обаче ще се погрижи да защити и банките. Обезпечаването ще се случва, след като бъде доказано, че собствениците на карти не са замесени в измамата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *