Унгария иска 190 милиарда евро за Източна Европа

За да не се спусне нова желязна завеса на континента, Унгария предлага да се подготви план за оказване на помощ, съчетан с фонд от 160 до 190 милиарда евро, за изпадналия в затруднения финансов сектор на Източна Европа.
Не трябва да позволим нова желязна завеса да раздели Европа на две, заяви унгарският премиер Ференц Дюрчани в Брюксел, преди да вземе участие в мини среща на върха на девет източноевропейски страни за икономическата криза. Тази среща предхожда съвещанието на ръководителите на 27-те членки на Европейския съюз за сплотяване на редиците пред лицето на кризата, предава АФП.
Будапеща предлага изготвянето на Европейска програма за стабилизиране и интеграция за Източна Европа с фонд от 160 до 190 милиарда евро, осигурен от Международния валутен фонд (МВФ), европейските банки като Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и от правителствата на Евросъюза.
Предложението на Дюрчани далеч надхвърля обявената в петък сума от Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и Световната банка за банките и предприятията от Източна Европа от 24,5 милиарда евро за две години. Сегашната криза е най-голямото предизвикателство пред което се изправя Европа от 20 г. , след падането на Берлинската стена, посочи Дюрчани. Той подчерта, че страните от Централна и Източна Европа са особено засегнати от финансовата и икономическата криза и техният банков сектор е дестабилизиран от изтичането на капитали.
Според унгарския премиер финансовата подкрепа трябва да се придружава от ускорена процедура за присъединяване към зоната на еврото на страните от Източна Европа, присъединили се след 2004 г., за да могат по-бързо да се възползват от защитата на единната валута. Това схващане се споделя и от Полша.
БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *