УниКредит Булбанк получава 15 млн.евро заем от ЕБВР за енергийни проекти

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна кредитна линия от 15 млн. евро на УниКредит Булбанк.

С тези средства българската банка ще финансира проекти на местни компании в сферата на енергийната ефективност.

Заемът за УниКредит Булбанк е част от нова програма на Европейската комисия и ЕБВР за предоставяне на кредити с общ размер до 100 милиона евро на банки, финансиращи проекти за енергийна ефективност в България и Румъния. Програмата се допълва с 24 милиона евро грантови средства от ЕС, предоставени по линия на програма ФАР*, които ще бъдат използвани за техническа подкрепа за подпомагането на проекти за енергийна ефективност и за стимулиране на участващите банки и фирми.

Компаниите, които се финансират по програмата, ще получат обратно 15% от разходите по реализацията на проектите им.

С кредитната линия между ЕБВР и УниКредит Булбанк средствата по програмата на ЕС и ЕБВР за енергийно ефективни проекти, които са на разположение на бизнеса в България, възлизат на 20 млн. евро.

Заемите по програмата ще спомогнат за преодоляването на трудностите, които продължават да съществуват в България при инвестиране в проекти за енергийна ефективност.

Финансирането на инвестиции чрез банковата система ще даде възможност средствата по програмата да достигнат до по-широк кръг компании в частния промишлен сектор.

Българското правителство вече предприе някои важни стъпки, за да намали загубите на енергия в страната. Въпреки това показателят за потребление на енергия като процент от БВП в страната остава над нормата в сравнение с останалите държави от ЕС. Това означава, че България има голям потенциал да подобри значително енергийната си ефективност по рентабилен начин.ЕБВР подпомага стремежа на българското правителство за подобряване на енергийната ефективност, финансирайки различни инвестиции.

Последните проекти включват кредити за финансиране на водно-електрически централи, кредитни линии на банки за финансиране на проекти за енергийна ефективност в дома и в промишлеността със средства, предоставени от Международния фонд за безопасно извеждане от експлоатация на 3-и и 4-и блок на АЕЦ Козлодуй и подпомагане пазара за търговия с въглеродни емисии по проекти за възобновяема енергия.

Г-н Джеймс Хислоп, директор на ЕБВР за България, коментира, че тази кредитна линия е важен елемент от инициативата на банката за устойчива енергетика, която ще помогне за увеличаване на инвестициите в сектора за енергийна ефективност.

“Голям брой клиенти ще имат възможността да спечелят от тази кредитна линия чрез широката банкова мрежа на УниКредит Булбанк, коeто ще подпомогне успешното достигане на целите за подобряването на енергийната ефективност и рентабилността на българската икономика”, добави той.

„УниКредит Булбанк е основен партньор на българските компании при реализацията на проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енегийни източници.

Досега банката е финансирала 21 успешно осъществени корпоративни проекти на стойност над 17 млн. евро в тази сфера.

От разширяването на сътрудничеството на УниКредит Булбанк с ЕБВР ще спечелят нашите клиенти и това ще доведе до подобряване на конкурентноспособността на българската икономика на европейския пазар, коментира Левон Хампарцумян, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

ЕБВР е един от най-големите инвеститори в България с вложения от около 1.5 млрд. лева в различни проекти в страната. Заедно с партньорите си банката е мобилизирала над 5.8 млрд. евро.

УниКредит Булбанк, част от европейската УниКредит Груп, е най-голямата българска банка с активи от над 8 млрд. лева. Банката работи с повече от един милион активни клиенти чрез една от най-широките банкови мрежи в България.

*ЕБВР, чийто акционери са 61 държави и две междуправителствени институции, съдейства за осъществяване на прехода от планова централизирана икономика към пазарна в страните от Централна Европа до Централна Азия.

*Програмата ФАР е основен канал на ЕС за предоставяне на финансова и техническа помощ на присъединяващите се към ЕС страни.

(http://europe.eu.int/comm/enlargement)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *