УниКредит започва бизнес с Нобелов лауреат

Носителят на Нобеловата награда за мир за 2006 г. Мухамад Юнус, създател на най-известната банка за микрофинансиране в света „Грамин банк”, обяви в Милано старта на инициативата за създаване на банка за микрокредитиране в Италия съвместно с УниКредит Груп, фондацията на групата Унидеа, „Грамин тръст” и Университета на Болоня. Проектът започна след едногодишно проучване на работна група за необходимостта и приложимостта на модела на „Грамин” в развитите държави.

На въпрос какво е мнението му за световната икономическа криза, по време на конференция в Милано, Юнус каза че кризата предоставя уникална възможност за промени. „Осъзнаваме нуждата за промяна чак когато нещата се объркат. Мисля, че при сегашното положение има начин да направим положителна промяна”, коментира той в речта си и очерта идеите си за „социалния бизнес” като лекарство за сегашната криза. Според него „предизвикателството” ще бъде да се „модернизира бизнес моделът така, че дава желаните социални резултати по ефективен начин с добро управление на разходите”. Юнус защити бизнес-модела на Грамин банк с аргумента, че въпреки, че кредитира хора, които банките обичайно не финансират, „Грамин банк” реализира устойчива печалба и вече почти 15 години не разчита на донорски програми, за да развива дейността си.

„Грамин банк” е микрофинансираща институция, създадена в Бангладеш през 1976г., чиято цел е основно микрокредитиране на предприемачи, които обикновено не отговарят на условията за стандартен банков заем. За своята дейност Мухамад Юнус получи през 2006 г. Нобеловата награда за мир. „Грамин тръст” е организация с нестопанска цел, чиято роля е да разпространява модела за микрокредитиране на Грамин банк. В момента Грамин работи в 28 държави по света. Банката стартира предимно в развиващите се държави, но вече разширява операциите си и на запад. През януари 2008 г. в Ню Йорк беше създадена Грамин Америка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *