“Уникредит” и HVB правят мегабанка

“Биохим” първа в света пуска нова технология за защита на карта “Виза”

Създаването на мегабанка в Европа ще решават днес шефовете на „Уникредит“. Бордът на италианската група обсъжда как да стане размяната на акции с германската HVB, в чиято група са Банк Аустрия кредитанщалт и полската BPH. Това ще е последна стъпка преди финализиране на сделката по обединението на двете институции. Преди седмици акционерите на HVB одобриха прехвърлянето на 88,14% от акциите на групата на италианците. Според предварителните условия 5 нови обикновени акции на „Уникредит“ ще се разменят за една от HVB, 19,92% книжа на италианската група за всяка на Банк Аустрия и 33,13% на „Уникредит“ за всяка на полската ВРН. Общата стойност на сделката е 19,2 млрд. евро. След обединението ще бъде създадена деветата по големина финансова група в Европа и най-голямата в Централна и Източна Европа. Само разходите по сливането се очаква да достигнат 1,35 млрд. евро до края на 2005 г.

У нас „Уникредит“ е собственик на Булбанк, а HVB – на „Биохим“ и Хебросбанк. Очаква се на по-късен етап трите да се обединят.

HVB Bank Biochim първа в света ще издава чип карти с новата технология CCD (Common Core Definitions). Тя позволява по-голяма защита и сигурност при разплащанията. Технологията е на Visa за кодиране и сигурност на информацията, която се обменя при транзакции с чип карти чрез ПОС терминали. Банката има и сертификат от „Виза“ и „МастерКард“ да обработва разплащания с чип карти.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *