Уолстрийт трескаво разпродава американски дълг

Блумбърг“

Банките на Уолстрийт съкращават количеството американски съкровищни облигации, които притежават, с най-бързите темпове, наблюдавани от 2004 г. насам, тъй като най-големите облигационни компании в света смятат, че икономиката ще постигне ръст и търсенето на активи с по-висока доходност ще се увеличи.
Осемнайсетте първични дилъри, търгуващи с Федералния резерв, съобщиха, че авоарите с щатски дълг са паднали до нетна стойност от $2,34 млрд. на 29 декември от $81,3 млрд. на 24 ноември. Това е най-големият спад от юни 2009 г. по данни на централната банка. За разлика от тях притежаваните корпоративни облигации и ипотечни ценни книжа са се повишили от ниските си нива през годината.

Подем в икономиката

Дилърите натрупаха щатските правителствени облигации в очакване на търсене от страна на клиенти, които възнамеряват да продадат ценните книжа на централната банка, за да се включат в плана на председателя на Фед Бен Бернанке да закупи американски дълг на стойност $600 млрд. Държавните облигации загубиха привлекателността си, когато цената на акциите скочи, условията на корпоративното финансиране се разхлабиха, инфлационните очаквания се повишиха, а доларът се стабилизира.
„Бавно, но сигурно икономиката стъпва на краката си, заяви Джон Фат, който помага за управлението на $2,5 млрд. в качеството си на директор на инвестиционната компания BTG Pactual в Ню Йорк и който беше първичен дилър на държавни облигации в UBS Securities LLC. Много хора разпродават или смятат да продават нерискови активи. Именно това искаше Бернанке.“
Базираната в Омаха, щата Небраска, компания Berkshire Hathaway Inc., ръководена от милиардера Уорън Бъфет, и финансовият отдел на General Electric Co. са начело на компаниите, които продадоха рекордните $48,5 млрд. под формата на американски суверенни облигации миналата седмица, след като относителната доходност върху инвестиционния дълг се сви до най-ниските си нива от май.
Дилърите обикновено съкращават притежаваните от тях суверенни облигации, когато продажбите на дълг на компаниите започнат да отбелязват ръст, смята Мичел Стапли, главен служител в отдел „Фиксиран доход“ в базираната в Гранд Рапидс, щата Мичиган, компания Fifth Third Asset Management, която ръководи $22 млрд. Това е част от „нормалното функциониране на пазара“ според него.
Перспективите за по-бърз икономически ръст станаха причина американските съкровищни бонове да изгубят 2,67% през миналото тримесечие, включително реинвестирани лихви. Това развитие оряза годишните печалби до 5,88% за 2010 г., показва индексът U.S. Treasury Master на Bank of America Merrill Lynch. Корпоративните облигации загубиха 0,57% през тримесечието, което приключи на 31 декември, което съкрати годишната печалба до 10,8%.
Доходността на десетгодишните съкровищни бонове, които служат като стандарт за всички подобни активи – от корпоративни кредити до ипотеки, скочи с 3 базисни пункта до 3,32% миналата седмица. Първичните дилъри прогнозират, че доходността ще се качи до 3,65% до края на четвъртото тримесечие, показа проучване на Bloomberg News миналия месец. Доходността спадна до едва 2,33% на 8 октомври.
Независимо от покачването доходността на 10-годишните облигации остава под средното ниво от 5,43% от 1990 г., въпреки че САЩ трупат бюджетен дефицит, надхвърлящ $1 трлн., т.е. над 8% от икономиката. Последния път, когато САЩ имаха излишък (от 1998 г. до 2001 г.), доходността достигна средни нива от 5,45%.
„Няма да има повторение на ниската доходност от последните шест месеца, прогнозира Шон Симко, който се разпорежда с $8 млрд. като управителен директор на SEI Investments Co. в Оукс, Пенсилвания. Общият тон се промени. Трендът е възходящ, но няма да е права линия.“
Доходността по 10-годишните облигации ще остане под 4% за четвърта поредна година през 2011 г., сочи средната оценка в проучване на Bloomberg News сред първични дилъри.
Част от оптимизма около възстановяването бе потушен на 7 януари, когато американското Министерство на труда заяви, че през декември са били разкрити 103 хил. работни места, което е под консенсусната прогноза за 150 хил. в анкетата на Bloomberg News.
Дилърите обикновено залагат против американските държавни облигации, за да се застраховат срещу риска от евентуални промени в лихвите, които ще понижат стойността на корпоративните и ипотечните им дългови инструменти. В петте години преди срива на Lehman Brothers Holdings Inc. през септември 2008 г. дилърите са държали средно $107 млрд. в нетни къси позиции при $24,2 млрд. в полза на дълга от 2008 г. насам, показват данните на Федералния резерв.
Авоарите на Уолстрийт в американски дългови книжа се разраснаха до 17-месечен връх от $81,3 млрд. на 24 ноември при $18,4 млрд. на 18 август, малко преди Бернанке да произнесе реч, с която засили спекулациите, че централната банка ще възобнови закупуването на държавен дълг, за да подпомогне икономиката и да избегне дефлацията. Мярката бе официално обявена на 3 ноември.
Фирмите се отърваха от книжата, след като данните започнаха да очертават траен икономически растеж по думите на Амитаб Арора, лихвен стратег в първичния дилър Citigroup Inc. в Ню Йорк.

Точка на равновесие

Докладът за работните места разочарова очакванията, но други официални данни от правителството, Фед и частния сектор от декември насам, очертаващи ръст в преработвателния сектор и промишленото производство, накара икономистите да вдигнат оценките си за брутния вътрешен продукт.
Базираната в Ню Йорк JPMorgan Chase & Co., втората по размер на активите американска банка, увеличи прогнозата си за 2011 г. с половин процентен пункт до 3,1%. Правителственият доклад на 14 януари ще покаже ръст в продажбите на дребно за шести пореден месец, предричат икономистите.
„Все още действат редица негативни фактори, но силата им до голяма степен бе компенсирана от позитивни фактори, казва Дейвид Адър, главен стратег за американските държавни облигации в CRT Capital Group LLC в Стамфорд, щата Кънектикът. Може би сме достигнали точка на равновесие.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *