Уорън Бъфет влезе и в Harley-Davidson

Световният лидер в производството на мотоциклети Harley-Davidson ще получи финансова инжекция в размер на 600 милиона долара, половината от които са предоставени от милиардера Уорън Бъфет срещу 15% лихва, информира ВВС.
Останалите 300 милиона долара ще дойдат от инвестиционната група Davis Selected Advisers (DSA) – основен инвеститор в Harley-Davidson.
Финансирането на забележителната американска компания ще спомогне за стабилизирането на нейната ликвидност, след като приходите от продажби през последното тримесечие на 2008 г. паднаха с 58 на сто.
Миналият месец от компанията съобщиха, че ще съкратят 1 100 работни места, което е около 12 процента от работната сила. През настоящата година с около 13 на сто ще бъде свито и производството на мотоциклети.
Съобщението на Harley-Davidson подейства „освежаващо“ за акциите на компанията и те поскъпнаха преди затварянето на борсата.
Това е втората голяма инвестиция на Уорън Бъфет откакто икономическата ситуация се влоши. Миналата година той купи акции на стойност 5 милиарда долара от американския гигант Goldman Sachs.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *