Уорън Бъфет: Време е за придобиване на щатски компании

Милиардерът Уорън Бъфет, който преди по-малко от година направи обиколка в Швейцария, Германия, Испания и Италия в търсене на благоприятни възможности за придобиване на компании, обясни в интервю пред телевизия Блумбърг, че е настъпил момента за придобиване на дялове и в щатски компании.

Според главния изпълнителен директор на Berkshire Hathaway в момента конкурентите не разполагат със средства за експанзия поради замръзването на кредитния пазар, основните борсови индекси са се понижили с 40% за една година, а цените на акциите са на изключително атрактивни нива. Всички тези промени позволяват на неговата компания да се възползва от момента, като инвестира част от своите свободни средства (в размер на повече от 25 млрд. долара) в придобиването на мажоритарни дялове от щатски компании.
През месец юли миналата година Бъфет закупи преференциални акции от втория по размера на своите приходи производител на химически продукти в света Dow Chemical на обща стойност 3 млрд. щатски долара, благодарение на което американската компания изкупи мажоритарния дял от книжата на производствената компания Rohm & Haas, базирана във Филаделфия. Сделката ще носи на компанията на Бъфет 8,5% доходност на година. Бъфет закупи и преференциални акции от General Electric и Goldman Sachs на стойност 8 млрд. долара, които ще му носят 10% на година, като продаде дела на Berkshire Hathaway в Johnson & Johnson, Procter & Gamble и впетролната компанияConocoPhillips, за да финансира сделката.
През миналия месец Уорън Бъфет се съгласи да закупи конвертируеми книжа от вторияпо големина всвета презастраховател Swiss Reinsurance на стойност 3 млрд. швейцарски франка (2,6 млрд. долара) и сключи още няколко по-малки сделки, с които закупи дългови книжа в няколко компании, в това число производителя на мотори Harley-Davidson, производителя на луксозни бижута Tiffany & Co и производителя на опаковъчни материали Sealed Air Corp., срещу годишна доходност от 15%.
След сключването на сделката с Goldman Sachs през миналия септември акциите на инвестиционната банка поевтиняха от 125,05 до 92,39 долара. Акциите на General Electric поевтиняха от 25,50 долара в края на септември до 8,49 долара, правейки сделката с варантите на тези компании неизгодна за Berkshire Hathaway. Договорената цената за упражняване става по-висока от пазарната, като за акциите на Goldman тя е 115 долара, а за General Electric – 22,25 долара.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *