Уорън Бъфет е против предаването на богатството по наследство

Един от най-богатите хора в САЩ и в цял свят Уорън Бъфет смята, че предаването на несметните богатства по наследство не отговаря на интересите на обществото. Легендарният американски инвеститор потвърди това на слушания във финансовата комисия на Сената на САЩ.

Слушанията бяха по повод опитите на управляващата Републиканска партия за отмяна или намаляване на данъците върху наследство. Бъфет обаче решително се противопостави на това, предаде ИТАР-ТАСС. „Мисля, че от момчета като мен трябва да бъдат сваляни повече кожи“, каза той.

Принципната си позиция Бъфет аргументира с убеждението, че талантът и способностите на човека трябва да се оценяват преди всичко според собствените му заслуги.

Такъв модел на обществено устройство, който се нарича „меритократия“, спомага за връщането на съществена част от особено големите състояния в държавната хазна. „Не смятам, че ресурсите на обществото трябва да се предават по принципа на аристократическата династия. Вярвам в максималното запазване на равните възможности в нашата страна“, каза Бъфет.

През миналата година Бъфет сензационно заяви, че ще даде за благотворителни цели голямата част от личното си състояние, което тогава се оценяваше на 44 милиарда долара.

Щедрият магнат е решил да даде за такива цели над 37 милиарда долара. Тогава той също казваше, че не вярва в предаването на капитали от подобен мащаб по наследство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *