Уорън Бъфет размести портфолиото си

©Mike Segar

Известният инвеститор Уорън Бъфет направи размествания на портфолиото си, като вложи повече пари в автомобилната и петролната индустрия, както и в сателитната телевизия през второто тримесечие. Документите подадени към американския резгулатор показват, че Бъфет и неговите сътрудници в Berkshire Hathaway са инвестирали най-много пари от 2011 г. насам, пише британското издание FT.

Основните промени са, че инвестиционният фонд е увеличил значително акциите си в американския автопроизводител General Motors, докато същевременно е намалил рязко дяловете си в компаниите за пакетирана храна Kraft и Mondelez.

Размествания на дялове

От 30 юни Berkshire Hathaway притежава 40 млн. акции в детройтската компания, показват данните към Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC), което е увеличение с 60% спрямо 31 март. Те в момента са на стойност от около 1.4 млрд. долара. Същевременно инвестиционният фонд разпродаде 88% от дела си в Kraft, като го редуцира до 192 хил. акции и в Mondelez се раздели с 92% от акциите – до 578 хил. броя. Двете компании за пакетирана храна се разцепиха в края на изминалата година. Kraft пое северноамериканските брандове като Oscar Mayer, Miracle Whip и Jell-O. Mondalez Пое световните брандове като Oreo и Chips Ahoy, които се очакваха да отбележат силен ръст. Но през първите тримесечия, компанията отчете слаби резултати като независима компания. Бъфет също така разпродаде напълно акциите, които притежава в някои дружества, едно от които е вестникарският издател Gannett.

Berkshire Hathaway намалява дяловете си и в двете дружества. През есента компанията на Бъфет разполагаше с 30.5 млн. акции на Kraft и 12.8 млн. в Mondelez.

Освен това Бъфет увеличава леко дела си в търговската банка Wells Fargo на 8.7%, който се оценява на 20 млрд. долара.

Нови инвестиции

За сметка на тях Berkshire Hathaway инвестира в две нови компании. Едната от тях е сателитният оператор Dish Network, който е контролиран от Чарлз Ергън. Бъфет купи 547 хил. акции на стойност около 23 млн. долара. Компанията му вече притежава 6.8% от друг американски сателитен оператор DirecTV. Малкия обем на купените акции в Dish Network обаче предполага, че инвестицията е направена от заместниците на Бъфет – Тод Комбс и Тед Уешлър. В портфолието на Berkshire Hathaway влиза и втора компанията – това е канадското петролно дружество Suncor Energy, в което са инвестирани 500 млн. долара за около 17.8 млн. акции. Пазарната оценка на Suncor Energy e 50.9 млрд. долара.

Вложенията на Бъфет са направени в момент, в който американския фондов пазар надмина най-високите си стойности от 2007 г. насам. Това увеличи стойността на притежаваните от него активи на около 97 млрд. долара, докато пазарната оценка на цялата Berkshire Hathaway се увеличи до 287 млрд. долара.

Уорън Бъфет е известен с това, че купува акции с цел дългосрочна инвестиция и самият той се гордее, че успява да генерира ръст на неговата бизнес империя по-голям от този на борсовия индекс S&P 500. Портфолиото на Berkshire Hathaway, в която той е изпълнителен директор, е съставено основно от потребителски насочени компании или стабилни банки. В него са включени корпорации като Coca-Cola, American Express и Procter&Gamble. Единствената технологична компания, в която Berkshire Hathaway има дял, е IBM. Бъфет разполага с акции на стойност около 13 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *