Уорън Бъфет се сбогува с Exxon Mobil

Спадът на цените на петрола накара американският милиардер и легендарен инвеститор Уорън Бъфет да се изтегли до голяма степен от енергийния сектор.

От края на декември неговата инвестиционна компания Berkshire Hathaway вече не притежава дялове в големите петролни американската компании Exxon Mobil и ConocoPhillips, както показват данните от задължително обявление до Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC). В края на септември Berkshire все още е притежавала около 41 милиона акции на стойност около 3,7 млрд. долара (3,2 млрд. евро) в Exxon и 471 994 акции в ConocoPhillips в портфейла си, предава Bloomberg.

Заради спада на цените на петрола и двете компании напоследък трябваше да отчетат сериозни намаления на печалбата си. Exxon Mobil е най-голямата публично търгувана петролна компания в света. ConocoPhillips е третата по големина петролна компания в САЩ, но основно оперира като доставчик на услуги в сектора.

Според някои експерти Бъфет е закъснял сизлизането от петролния бизнес и е понесъл определени загуби.До излизането си от ExxonБъфет е бил осмият по големинаакционер в компанията.

Но Berkshire не се е изтеглил напълно от енергийния сектор. Холдингът на Бъфет например участва в компанията National Oilwell Varco. Също така Berkshire е увеличила дела си в специалиста по възобновяема енергия Suncor.

Същевременно Berkshire обяви серия от нови инвестиции. През последните три месеца холдингът е купил акции за 15,6 млн. долара в компанията за селскостопанска техника Deere & Co. Той също така е добавил и нови акции наIBM в портефейла си. Berkshire е увеличил своя дял в IT концерна с близо 6,5 милиона акции. Общата стойност на участието в IBM вече възлиза на 12,4 млрд. долара.

Същевременно Бъфет е купил 4,75 милиона акции, чиятостойност се оценява на 160 млн. долара, в групата 21st Century Fox21 Fox, в която влиза и влиятелната консервативнателевизия Fox News.

Освен това Бъфет е увеличил дела си в американския операторна телевизионни спътникови мрежи DirectTV, вGeneral Motors Co., Visa и MasterCard.

Професионалните инвеститори с нетърпение очакват тримесечните отчети на Berkshire Hathaway, защото превърнатата от Бъфет в инвестиционно дружество компания от десетилетия взима изключително правилни решения за инвестиции, които направиха Бъфет и неговите акционери много богати.Състоянието на Бъфет към момента се оценява на 73 милиардадолара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *