Управляващите не защитиха националния интерес и нарушиха Закона

Много е лесно да теглиш нови заеми и с тях да намаляваш цената на тока, но тези заеми един ден някой ще трябва да ги плаща

Интервю на Bulgariautre.bg, на тема „Южен поток“ с Делян Добрев – министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета на „Бойко Борисов“

Подкрепяте ли проекта „Южен поток”?
Докато ГЕРБ беше на власт подкрепяхме проекта „Южен поток“, но сегашните управляващи оставиха много въпроси, на които не намираме отговор. Ето ви един –как в рамките на няколко часа в кабинета на премиера Орешарски, стойността на проекта се увеличи със стоцици милиони евро.
Според Вас печеливш ли е проектът за България?
Твърде вероятно е без гаранции от типа транспортираш или плащаш за «Южен поток» и завишена цена на строителството, България никога да не получи дивиденти от него.Управляващите доброволно се отказаха от 50% от гарантираните приходи под благовидния предлог за спазване на европейските правила.При това положение, остава да се надяваме да има 80, 90% запълняемост на тръбата, за да има някакви дивиденти за държавата.На територията на Черно море капацитетът е изцяло купен и гарантиран, а в територията на България от Паша дере до сръбската граница се плаща на 50% и от Сърбия нататък отново е зает на 100% капацитетът. Физически няма как на Паша дере да дойде газ, нито пък има как от българо-сръбската граница да продължи нататък, така че ние нищо не печелим –само губим от това абсурдно решение.
Как бихте отговорили на твърдението на Пламен Орешарски, че по време на предишното правителство на ГЕРБ е имало риск 15 години да не се получава нито лев от експлоатацията на газопровода?
Управляващите нарушиха собствените си постижения. Началото на проекта „Южен поток“ се поставя през 2008 г. с подписване на Междуправителствено споразумение между Тройната коалиция и „Газпром“. Енергиен министър по това време е Петър Димитров от БСП. То не се спазва, защото в чл. 8 е записано, че срокът за откупуване на този газопровод е 15 години, а сега този срок стана 22 години, в нарушение на Междуправителственото споразумение, ратифицирано от НС. Ако според Орешарски е имало риск 15 години България да не получава нито лев от експлоатацията на газопровода по наше време, то към тях сега риска е за 22 години- те добавиха още 7 години.В този по-дълъг срок за откупуване на проекта, съвсем естенствено ще се платят и повече лихви.
Според Вас има ли затъмнение и около обществената поръчка с подозрения за предрешен победител около „Южен поток”? Манипулиран ли е този търг?
Няма прозрачен конкурс за строителството на „Южен поток“, поставят седискриминационни условия, за да няма конкуренция.Такъв проект не се възлага на базата изграждане под ключ, т.нар. „иписи контракт“, а се правят три отделни процедури: една – за доставка на тръби; една – за компресорни станции и трета – за строител. По този начин се осигурява максимално участие от компании от целия свят, конкуренция между 10-15 фирми във всяка от процедурите, които ще гарантират, че е постигната възможно най-добрата цена.
Как и кой определи цената на проекта на 3.5 млрд. евро?

Цена не се определя от политиците, а с открити конкурси. Такива няма.БЕХ взима 620 млн.евро, които представляват 15% от собствения капитал.Но това прави проекта 4,1 млрд. евро.
Липсата на прозрачност е тотална.Разликите в това отношение с управлението на ГЕРБ са очевадни. За окончателното инвестиционно решение по „Южен поток“ имаше решение на Министерски съвет, публична стенограма по обсъжданията и внесения доклад, изслушване в комисията по енергетика на НС на проектанта и финансовите консултанти.Сега всичко е само противоречащи си недомлъвки.
Може ли да се говори за поевтиняане на газта у нас и за откриване на много нови работни места?
Правителството на Пламен Орешарски не договори по-добра цена на газ – обеща да договори такава след няколко години.Правителството на ГЕРБ договори две намаления самопрез 2012 – 11.1% от април и 22% по новия договор без посредници от януари 2012. Южен поток ще увеличи сигурността на доставките, но няма да създаде конкуренция. Цената ще падне значително, ако има друг източник на газ или след като бъде проучен блок „Хан Аспарух“ в Черно море. Подписването на договор за проучване за нефт и газ след прозрачен международен конкурс с Тотал, ОМВ и Репсол е едно от най-важните решения на правителството на ГЕРБ, което ще бъде оценено след няколко години. Местният газ е с 35% по-евтин, от която и да е вносна алтернатива, а концесионните такси за държавата са 30% от оборота на концесионера.
А, по отношение на работните места в Южен поток, 80% от стойността на проекта е доставка на тръби и компресорни станции, а самото строителство ще бъде вероятно около 20% в най-добрия случай.Така че, всички прогнози за хиляди работни места са силно преувеличени.
Как ще коментирате лихвата по заема за газопровода?
Никога в управлението на проекта не е имало 8% лихва. Това е цифра, обявена от сегашното управление, за да може,когато стане 4,25% да излязат герои.Никога не е имало дори предложение от руска страна за такава лихва в мандата на ГЕРБ. 4,25% лихва може и да изглежда малко, но не е ясно как беше изтеглен заемът и какви клаузи има в договора.Заемът се тегли от БЕХ, което поставя под риск активите на БЕХ в случай на недостатъчни приходи от дивидент.
До къде ще стигне България с тегленето на нови и нови заеми и до кога това ще бъде средство, чрез което се манипулират и заблуждават хората. Накрая не се ли трупа всичко отново на тяхната сметка?
Притеснително е, че в рамките на един ден БЕХ приключи 500 млн.евро облигационна емисия и още 620 млн.евро за финансиране на своята част от собствения капитал в „Южен поток“, което прави1,120 млрд. евро нови заеми само за 1 ден.Как ще се връщат тези пари от емисията през 2018 г., когато е падежът й. Много е лесно да теглиш нови заеми и с тях да намаляваш цената на тока, но тези заеми един ден някой ще трябва да ги плаща. В мандата на ГЕРБ в рамките на три години и половина, нямаше такива нови заеми в енергетиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *