Уругвай, или страната, където 95% от електричеството е от чиста енергия

Докато светът се събира в Париж с трудната задача да премине от изкопаеми горива към възобновяема енергия, една малка страна от другата страна на Атлантика прави прехода да изглежда детински простичък и достъпен, пише Guardian.

За по-малко от десет години Уругвай е намалил въглеродния си отпечатък без правителствени субсидии или по-високи потребителски разходи, твърди националния енергиен директор Рамон Мендез.

Всъщност той казва, че сега, когато възобновяемите източници осигуряват 94,5% от електричеството на страната, цените са по-ниски отколкото преди от гледна точка на инфлацията. Спиранията на тока също са по-малко, тъй като разнообразният енергиен микс означава по-голяма устойчивост към суша.

Ситуацията в момента се различава силно от тази преди 15 години. В началото на века петролът формира 27% от вноса на Уругвай, а се е планирал и нов тръбопровод, който да доставя газ от Аржентина.

Най-голямото перо от вноса в момента са вятърните турбини, които пълнят пристанищата на страната преди да бъдат инсталирани.

Енергията от биомаса и слънчевата енергия също печелят все повече популярност. В комбинация със съществуващата водна енергия това означава, че възобновяемите източници формират 55% от целия енергиен микс на страната в сравнение със средното глобално ниво от 12%.

Въпреки сравнително малкото си население от само 3,4 млн. души Уругвай си спечели забележителна световна слава през последните години. Страната приложи революционно законодателство по отношение на марихуаната, въведе строг контрол на тютюна и представи някои от най-либералните политики в Латинска Америка по отношение на абортите и еднополовите бракове.

Сега напредъкът в намаляването на въглеродните емисии на икономиката също е международно признат. Страната получава похвали от Световната банка и Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибския басейн на ООН, а WWF миналата година включи Уругвай сред лидерите в зелената енергия, заявявайки: „Страната определя световни тенденции в инвестициите за възобновяема енергия“.

Надграждайки тази репутация, Мендез – който ръководи и политиката за климата, отиде на разговорите в ООН тази седмица с един от най-амбициозните национални ангажименти в света: намаляване на въглеродните емисии с 88% до 2017 г.

В това не са замесени никакви технологични чудеса, ядрената енергия изцяло липсва от микса, а от над две десетилетия не е добавяна нова хидроелектрическа енергия. Вместо това, казва той, ключът към успеха е изключително скучен, но окуражително възпроизведим: ясно взимане на решения, подкрепяща регулаторна среда и силно партньорство между публичния и частния сектор.

В резултат на това енергийните инвестиции – повечето за възобновяеми източници, но и за газ, в Уругвай през последните пет години са достигнали до 7 млрд. долара, или 15% от годишния БВП на страната. Това е пет пъти повече от средното в Латинска Америка и три пъти повече от глобалния дял, препоръчан от климатичния икономист Никълъс Стърн.

„Това, което научихме е, че възобновяемата енергия е просто финансов бизнес“, казва Мендез. „Разходите за построяването и поддръжка са ниски, затова докато инвеститорите имат сигурна среда, секторът е много атрактивен“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *