Усвоили сме 67, а не 80 % от европарите

От 2007 г. до момента България реално е усвоила под 67% от отредените й от европейския бюджет средства за програмния период 2007-2014 г. Това показва справка към 1 март т.г. за изпълнението на оперативните програми, публикувана на сайта eufunds.bg. Преди ден вицепремиерът Томислав Дончев се похвали в интервю за в. „Преса“, че вече сме използвали 80% от европарите, но това не е съвсем точно. Реално ЕК е превела на страната ни 4.45 млрд.евро – което прави точно 66.75%. Дончев вероятно говори за общата сума на разплатените пари по различните оперативни програми, която е 6.3 млрд. евро, или 78%, но в нея е включено и финансирането от националния бюджет. Изобщо не е сигурно обаче, че парите, платени авансово по европроекти от българската хазна, ще бъдат покрити по-късно от Брюксел. Част от тези разходи може да не бъдат признати от ЕК по различни причини.

В резултат на огромни закъснения и гафове с възлагането и изпълнението на обществени поръчки в предишни години най-зле е ситуацията при оперативна програма „Околна среда“, по която ЕК е превела едва 39% от предвидените за България пари – или 577 млн.евро от 1.46 млрд.евро. Ако се отчете и финансирането от българския бюджет, положението изглежда по-приемливо – изплатените разходи по екопроекти се качват на 78% (1.4 млрд.евро). Това се дължи най-вече на политиката на наддоговаряне – одобряват се и се финансират повече проекти за суми над предвидения за 7-годишния програмен период бюджет, за да се компенсира закъснението. Така по „Околна среда“ са договорени проекти, чиято стойност надхвърля с 58% планираните и одобрени от ЕК финансова рамка.

„Отличник“ по получени европари пък е програма „Развитие на човешките ресурси“ с 882 млн.евро – което е 85% от предвидените. ОП „Транспорт“ има 75% успеваемост (1.2 млрд.евро), а за „Регионално развитие“ реално от ЕК са изплатени 803 млн. евро, или 59% от ресурса, отреден за България по тази програма.

Въпреки гръмките изявления на министри и дори на премиера Бойко Борисов, че сме в Топ 10 по усвояване на еврофондовете, справка на генерална дирекция „Регионална политика“ на ЕК отпреди месец ни нареди на 23-то място в ЕС по този показател с 65.5%. Борисов имаше предвид, че Брюксел е отрязал сравнително малка част от финансирането на страната ни заради грешки и нередности на фона на други от ЕС. За да не загуби сериозен ресурс от еврофондовете по изтичащия програмен период, до края на годината страната ни трябва да заяви и удостовери пред ЕК извършени разходи по европроекти в размер на близо 5 млрд. лв.

НА ДЪНОТО:

По оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство“ усвоеното е едва 55% (40 млн.евро), а по програмата за развитие на селските райони – 72% (1.8 млрд.евро). И при двете ситуацията не е никак розова. Програма Рибарство“ ни бе върната с над 200 забележки, които все още не са изчистени от родните чиновници. Селската програма пък, която също бе пратена обратно за „поправка“, очаква да получи светлина най-рано през юли т.г. Първата мярка по нея – за закупуване на земеделска техника – бе отворена преди ден на собствен риск на държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *