Усвояването на индустриални и логистични площи в Централна Европа удари рекорд

Рекорден обем индустриални площи са били усвоени в държавите от Централна Европа (Чехия, Полша, Унгария, Словакия и Румъния) през миналата година, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Бизнесът е усвоил почти 4 млн. кв. м модерни индустриални и логистични площи, докат опрез 2012 г. усвоените площи достигнаха 2,8 млн. кв. м, показва статистиката. Предишният рекорд беше през 2011 г., когато бяха усвоени 3,2 млн. кв. м. Допреди 10 години в държавите се наемаха годишно по около 500 хил. кв. м, показват още данните.

Основен двигател на пазара са германски компании, главно от автомобилната индустрия, които продължават да прехвърлят дейността си в по-малките си съседи, коментират експертите.

Същевременно през миналата година са били построени 690 хил. кв. м нови площи – около средногодишното ниво през последните 4 години. Инвестициите в този сегмент от пазара възлизат на 330 млн. евро, а създадените нови работни места са над 3 700, отчитат от консултантската компания.

„Централна Европа се облагодетелства от това, че има за съсед Германия – икономическият двигател на Европа. Германските компании и особено фирми от автомобилния сектор преместват производството си в тези страни от години и няма сигнал, че този процес ще спре. Това е позитивен знак – приключи времето, в което автомобили се сглобяваха в държавите от региона с части, произведени на други места“, посочва се в доклада на компанията.

Разбира се, има много различия при тенденциите в отделните държави от региона. В Чехия например се търсят предимно производствени площи, докато в Полша и Словакия наемателите търсят основно логистични площи и складови пространства.

„Чехия продължава да е най-успешна в региона по отношение привличането на чужди инвеститори. Полша пък изглежда е суперсила що се отнася до ръста при вътрешното търсене“, коментират експертите.

„Повечето от пространствата, които се търсят в Словакия, се наемат от чужди производители, логистични оператори и компании за търговия на едро. Основен двигател на пазара са компании, които вече присъстват в страната, което обаче означава, че страната не се представя толкова добре що се отнася до привличането на нови инвеститори. положителното обаче е, че дори инвеститорите, които вече са стъпили на пазара, се реализират успешно и се разширяват“, пише още в документа.

Освен германски компании и местни инвеститори, държавите от Централна Европа привличат и инвеститори от другите части на света благодарение на квалифицираната работна ръка. Сред ключовите фактори за инвеститорите са също ниските цени и по-евтината цена на труда.

Строителите в региона вече откликват на търсенето. „Пазарът се стабилизира и всяка година излизат нови по около 700 хил. кв. м., като новопристигащите компании са способни да усвоят това пространство. Не очакваме обаче годишните данни за новото строителство да достигнат рекордните равнища, отчетени през 2007-2008 г., когато на пазара излизаха по около 2,5 млн. кв. м. В момента пазарът е много добре балансиран и прозрачен, което е добре и за наемателите, и за строителите, както и за инвеститорите“, посочва Фердинанд Хлобил от компанията.

Експертите оценяват общия запас от индустриални и логистични площи в Централна Европа на около 16,5 млн. кв. м.

През последните три години делът на незаетите площи средно за целия регион се задържа на здравословни равнища под 10 на сто. Ако няма икономически сътресения, темповете на усвояване се очаква да са стабилни през тази година на фона на цените от 3,5 – 3,7 евро за кв. м. Ценовите равнища много зависят и от локацията на площите, както и инфраструктурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *