Усложнената зимна обстановка в страната се нормализира

Мокри и заснежени са пътните настилки на магистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Люлин“. Продължава да е в сила изискването за движение с вериги, предимно през планинските проходи.
Всички моторни превозни средства трябва да са с вериги при преминаване през проходите Котленски, Рожен, Превала, Пампорово, Печенско и Попови ливади. Товарните автомобили да са с вериги през Прохода на Републиката и по пътя Перник-КПП Гюешево. Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през проходите Рожен, Пампорово, Печенско, Попови ливади, Петрохан, както и по направленията Девин-Михалково, Доспат-Сърница, Батак-Доспат, Белово-Юндола и Велинград-Сърница, съобщи Мария Бозова от Съюза на българските автомобилисти.
Затворени за МПС са проходите Златица – Етрополе, Твърдица -Елена, Върбишки, Дюлински, Вратнишки. Забранено е преминаванетона МПС над 10 тона през проходите „Шипка“ и „Петрохан“. Всички останали автомобили задължително трябва да са с вериги, съобщават от МВР.
Междувременно Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви, че е получавала лъжлива информация от собствевената си фирма  „Автомагистрали“ ЕАД, че всичко е наред с почистването на снега на автомагистрала „Хемус“ и едва в следобедните часове в събота се е разбрало, че нещата там са извън контрол. Така председателят на Управителния съвет на пътната агенция Лазар Лазаров обясни в интервю за предаването за „Преди всички“ вчерашните уволнения във фирма „Автомагистрали“.
14 села в община Елена все още са без ток. Аварийни екипи продължават работа за възстановяване на електропроводите, прекъснати от снега в събота. Тогава без ток останаха над сто села и махали в Еленския балкан.
52 населени места в областите Габрово и Велико Търново в момента са без ток, съобщиха от електроразпределителното дружество ЕОН. В Габровско без ток са 20 села, курорта „Узана“ и местността „Люляци“. И в Тревненско има населени места без ток. Работи се по възстановяването на скъсаните електропроводи, като са привлечени и екипи от Горна Оряховица, Велико Търново и Дряново.
В Габровска област пътищата са мокри, движението е нормално, без затруднения. На Шипка вали слаб сняг, но пътната настилка все още не е заснежена. Мъгла в района на Севлиево ограничава видимостта до 150 метра.
Без ток продължават да бъдат 39 малки населени места в общините Лъки, Чепеларе, Стойките и Девин, съобщи за „Хоризонт“ Петър Костадинов от дружество EVN. 60 души работят непрекъснато в аварийните екипи и надеждата е до 14 часа повредите да бъдат отстранени, каза представителят на EVN.
Към момента има 48 населени места без ток, заяви пред „Хоризонт“ Божидар Гатев от ЧЕЗ. В 22 села от Ловешка област, най-вече в общините Априлци, Тетевен и Троян, няма ток заради паднали стълбове и скъсани електропроводи. На заседание на Областния кризисен щаб е било обсъдено как най-бързо да бъдат разчистени пътищата до тези села, за да могат до тях да достигнат аварийните групи, изпратени от Плевен и Левски, за отстраняване на повредите.
На хората в смолянското село Мугла са осигурени храна и лекарства. С верижна техника се почиства пътят от гр. Ветрен към махала Гулак, където се намират около 25 души.
Тази сутрин е подновена работата по почистване на пътя до хижа „Брянощица“, с. Брестовица. 10-12 деца, които са били блокирани във вилите в района на хижа „Бряновщица“, вече са извозени по домовете им, заяви пред „Хоризонт“ кметът на община Родопи Пламен Спасов. Общо около 40 души бяха изолирани там през почивните дни заради снега. Пътят обаче все още не е разчистен, като се очаква той да стане проходим днес.
Обстановката в бедстващата община Чепеларе постепенно се нормализира, съобщи кореспондентът на БНР в Смолян Радостина Чернокова. Късно снощи електрозахранването в града е възстановено.
Бедственото положение в община Чепеларе, не е отменено, съобщи кметът на града Тодор Бозуков. Учениците днес не са на училище. Все още 10 селища на общината са с перкъснато електрозахранване. В 11 часа в общината ще заседава кризисния щаб, за да се предприемат последващи действия за овладяване на ситуацията.
От 23 часа тази вечер в градската част на Чепеларе има ток. Трети ден без електрозахранване са околните села.
Заради положението в града са отменени учебните занятия. Учениците ще бъдат във ваканция до сряда включително. Шофьорите трябва да бъдат особено внимателни, ако пътуват през прохода Превала, тъй като през изминалата нощ има паднали дървета на пътя.
През изминалата нощ фирмите, ангажирани с почистването в София, са извършили обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване във всички столични райони, съобщиха от Столичната община. Обработени са улиците, по които се движи масовия градски транспорт, както и пътища с обществена значимост, опасни и стръмни участъци. Продължава обработването на улици с обществена значимост в районите Витоша, Възраждане, Сердика, Надежда. Във Витоша се извършва механизирано снегопочистване. Започнало е почистването на снега от прилежащите към спирките на градския транспорт площи. Градският транспорт се движи в график. Необходимо е гражданите да се погрижат за почистването на пространствата пред жилищните входове на кооперациите си, а собствениците на магазини, заведения, офиси пред съответните обекти, напомнят от Столичната община.
От днес в длъжност встъпи новото ръководство на държавното дружество „Автомагистрали“. Председател на Съвета на директорите е Емил Миланов,а изпълнителен директор е Дафина Станчева.
Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова освободи от длъжност изпълнителният директор Антон Антонов, председателят на борда на директорите Валентин Николов и членът на борда Иван Илиев с мотив – несправяне със създалата се ситуация по време на снеговалежа и лоша координация на институциите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *