Успехът в Силициевата долина идва при най-бързите, не при първите

Съоснователят на LinkedIn Рейд Хофман твърди, че тайната на успеха в Силициевата долина Се крие в размера на стартъпите. През последните 20 или 30 години, обяснява той, останалата част от света оцени стойността на стартиращите компании в стил Силициевата долина, пише Wired.

„Показахме много добре и много хора го разбраха – хубаво е да изградиш малък екип, който е готов да поеме голям риск, да обедини знанията си, да събере капитал и наистина да работи“, посочва Хофман.

Според него това, което останалата част от света предстои да разбере, е, че успехът – истинският успех – изисква нещо друго. На един пазар, разрастващ се благодарение на интернет, щом веднъж предложиш нещо, което хората искат, това означава, че ще имаш нужда от необходимите средства, за да разшириш работата си абсурдно бързо.

„Това, което повечето хора не разбират, е че много добри фирми се раждат в Силициевата долина, тъй като знаят как да растат. Не става дума само за изграждането на едно приложение, от което всичко да потръгне“, коментира Хофман, който е партньор в компанията за рисков капитал Greylock в Силициевата долина. По думите му фирмите, които не действат бързо, могат лесно да загубят позиции заради някой, който го прави.

Като основен пример Хофман посочва Facebook. Марк Зукърбърг и компания са изградили най-популярната интернет услуга в света и то само за шест години. Ако останалата част от света не оценява това, скоро ще трябва да го направи. Бързият растеж е предмет на бакалавърския клас, който Хофман ще обучава тази пролет в Станфордския университет в Пало Алто, Калифорния.

През предишните години големи имена, като инвеститорите Питър Тийл и Сам Олтман, водиха класове, описващи предприемаческата реалност в Силициевата долина, а с Хофман университетът се надява да направи нова крачка напред, отвеждайки още едно известно име в учебните зали.

Подобно на Олтман и Тийл, Хофман ще води клас в департамента по компютърни науки, който ще е отворен и за някои студенти извън Станфорд. Самият курс ще разглежда технологията, необходима за бързо разрастване на компаниите. Но идеята на Хофман за бърз растеж изисква много повече от техническо ноу-хау.

Малко компании са успели да привлекат милиони потребители, имайки съвсем малки екипи. В това число влизат Instagram и WhatsApp, които в момента са собственост на Facebook. Но според Хофман повечето фирми трябва да увеличават броя на служителите си, докато увеличават продуктите си.

Според Хофман един от проблемите е, че динамиката се променя, когато компанията се разраства от десетки към стотици служители, от стотици към хиляди, а след това от хиляди до десетки хиляди. На всяко от тези нива наемането е различно, комуникацията е различна, управлението също, твърди експертът.

Дали съветите му биха били също толкова полезни и извън Силициевата долина, на места, където има по-малко таланти и нагласата е различна? Хофман посочва, че такъв растеж е много по-лесен в Силициевата долина, но в момента има редица китайски компании, които също се развиват бързо. По думите му други компании успяват да направят същото на различни места в света. Snapchat е базирана в Лос Анджелис, Amazon в Сиатъл, Skype в Европа, Groupon в Чикаго. Според Хофман нещата се случват по този начин в Силициевата долина, но подходът може да бъде полезен и на други места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *