Успял в чужбина пловдивски бизнесмен отказа австрийско гражданство

Да емигрираш в чужбина след казармата, да преуспееш там и да откажеш накрая чуждо гражданство звучи като утопия. Но точно такъв е случаят с пловдивчанина Стойчо Балджиев, който след 17 г. емиграция се връща в Родината и създава успешна компания за логистика.
Въпреки високия си стандарт на живот в Австрия 45-годишният мъж решава да се прибере у нас, за да запази корените си и за да израсне като българка неговата дъщеря.
В Австрия Стойчо емигрира през 1990 г., принуден от икономическата ситуация в Родината. Най-напред се хваща като общ работник във фабрика за осветителни тела. Катери се по стълбичката на успеха и става съдружник и управител на печеливша българо-австрийска транспортна компания. Осем години, след като заминава за Австрия, той трябва да вземе решение дали да се откаже от българския си паспорт. Алпийската държава не разрешава двойно гражданство на поданиците си и Балджиев трябва да избира. На интервюто пред властите той казва, че „не паспортът прави човек да принадлежи към дадена нация, а сърцето му”. Обсипан е с провокативни въпроси, интервюиращите недоумяват как така той се отказва от австрийско гражданство. В крайна сметка той получава виза за престой, а на тръгване австрийският полицай го поздравява с думите: „Не е необходимо да живееш в България, за да бъдеш истински българин. Твоето решение да останеш български гражданин, да откажеш австрийски паспорт, предизвика моето искрено възхищение и уважение”.
Макар че семейството му живее при отлични условия в Австрия, Стойчо и съпругата му през 2007 г. решават да се завърнат в Родината. Четири години преди това се ражда дъщеря им Михаела. Това кара българина да погледне в миналото си и в бъдещето. „За съжаление, поглеждайки напред виждах как всичко българско след мен и моето поколение ще бъде загубено. Виждах внуците и правнуците си, които нямаха да знаят нищо за България и кой е Левски!”. Тогава със съпругата му решават детето им да расте и учи в България.
Тук Балджиев развива успешен бизнес с търговия, логистика и комбиниран транспорт, предимно за Западна Европа. До ден днешен пловдивчанинът и за миг не е съжалявал, че е напуснал Австрия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *