Устойчива държавна подкрепа поискаха българските млекопроизводители

Държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) трябва да има трайна, устойчива политика, която да води до подобряването на условията в този сектор и до подобряване на качеството на продуктите. Препоръката отправи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия той се аргуменитар с пример от Румъния, където получават до 10 евроцента на литър мляко допълнително национална помощ. Поводът за интервюто на Зоров е ескалиралото напрежение отново около изкупните цени на млякото.

Само с държавна помощ, по думите на Зоров, българските производители ще бъдат стимулирани да влагат българска суровина в продукцията си. „Отдавна настояваме който произвежда и плаща данъци, да получава помощи“, посочи Зоров.

Другият голям проблем за българските млекопроизводители е занижения контрол на внасяното от ЕС мляко: „Никой не го контролира. Нашата Агенция по храните разчита на документите от европейските служби. Убедили сме се, че европейският контрол не е най-добрият и не е най-прозрачният“, подчерта председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

По думите му за осем години, през които изкупните цени на българското мляко постоянно падат, вносът на растителни мазнини е скочил пет пъти. Стига се до парадокси да се произвеждат български сирена и кашкавали с внос на мляко от Унгария и Полша, оплакват се производители. Преди дни пък в Нова Загора фермери са подарявали мляко, вместо да го дават за изкупуване от млекопреработватели.

Първите проверки на експертите от МЗХ и НАП показват, че в млечните ферми има нарушения, а млекопроизводители призоваха КЗК да започне проучване за картел при изкупните цени.

За днес е планирано извънредно заседание на Съвета на министрите на земеделието в ЕС, на което ще се обсъждат нови мерки в подкрепа на млечния сектор, а общото мнение е, че пазарът е пренаситен и предлагането трябва да бъде намалено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *