Устремът за реформи се оказа недостатъчен, Брюксел иска още

След последния годишен доклад през юли 2009 г. в България се е проявил силен „устрем за реформи“, но са нужни повече резултати. Това е основното послание в четвъртия мониторингов доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България в съдебната реформа и противодействието на корупцията и организираната престъпност, който беше официално представен вчера.

Постижения, но… За първи път от въвеждането на механизма за сътрудничество и проверка бяха предприети активни действия срещу организираната престъпност, констатират от Еврокомисията. Положителна оценка има и за Стратегията за съдебна реформа и измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. В същото време обаче комисарите отбелязват, че „има нежелание от страна на прокуратурата да започне разследвания въз основа на очевидни сигнали и да води сложни разследвания, които отнемат време“. В няколко изречения се споменават и акциите на полицията срещу организираната престъпност. „Напредъкът по важни дела в съда обаче е малък“, констатират комисарите. Те настояват за въвеждане и на възпиращи санкции за тежките престъпления. Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност (КУИППД), отчита положителни резултати, но потвърдените от съда решения продължават да са много малко. От май 2009 г. са произнесени две окончателни решения, две дела са отхвърлени, а по 206 искания все още се очаква съдът да се произнесе. Борбата с корупцията по високите етажи също е „похвалена“, тъй като са повдигнати обвинения срещу двама депутати, трима бивши министри и трима бивши заместник-министри и за пръв път срещу действащ министър, редица други високопоставени служители и кметове. В същото време обаче, макар и да има стратегия и план за действие срещу корупцията, изпълнението им (НА КОЕ???) все още не е започнало.

Трънът „обществени поръчки“ Сериозни слабости има при прилагането на законодателството за обществените поръчки, констатират еврокомисарите. Те цитират данни, че след проверки на компетентните органи в 60% от проверените случаи има нередности. „Нередностите достигат почти 100% при мащабни проекти за публични инфраструктури, за които органите са задължени да извършват предварителен контрол“, е посочено в доклада. Няма и ефективна защита от конфликт на интереси при обществените поръчки, смятат еврокомисарите. Заради намаляването на капацитета на Агенцията за държавна финансова инспекция тя е извършила последващи проверки в 12% от публичните търгове през 2009 г., което също не се приема позитивно.

Какво не беше изпълнено? Въпреки напредъка и подобряването на комуникацията с Еврокомисията има няколко ключови препоръки от доклада от юли 2009 г., които все още не са изпълнени. Пример в това отношение е изискването всички съдилища да публикуват решенията си онлайн, както и препоръката за специализация в рамките на съдебната власт. Преди година от ЕК ни посъветваха и да се насърчават ex-officio разследванията на твърдения за корупция и конфликт на интереси от страна на административните органи. Експертите настояваха и за допълнително укрепване на инспекторатите и регионалните съвети за борба с корупцията, както и за осигуряването на защита на лицата, които подават сигнали за нарушения. Всичко това обаче все още не е факт и конкретните нови препоръки са синтезирани в 10 точки (вж. карето).   Оставаме под наблюдение Механизмът за сътрудничество и проверка съществува от 2007 г., като основната му цел е да се дава оценка на ангажиментите, поети от България и Румъния в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията, а за България и срещу организираната престъпност. „Нашето желание е механизмът да бъде прекратен, защото това ще покаже, че е възможно държавите да се реформират“, коментира говорителят на комисията Марк Грей. Той обаче беше категоричен, че за момента механизмът няма да отпадне, а и че няма краен срок за действието му.
 

Дарина Черкезова, pari.bg

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *