Утешават с пет бона жертви на грабеж

Един милион лева от бюджет 2007 са предвидени за компенсации

Пострадалите могат да искат обезщетение и от престъпниците

От 1 януари жертвите на тежки престъпления или техните близки ще получават от 250 до 5000 лв. от държавата. Ще им се оказва и безплатна правна, психологическа и медицинска помощ. Това налага Законът за подпомагане и компенсация на пострадалите от престъпления, който миналия четвъртък бе приет на първо четене в парламента. До 2-3 седмици се очаква той да стане част от родното законодателство, както вече е в Румъния и страните членки на ЕС. Държавата ще дава рамо на претърпелите имуществени вреди, както и на жертвите на тероризъм, умишлено убийство, изнасилване, трафик на хора и др.

Един милион лева от бюджета за 2007 г. са предвидени за компенсации на жертвите на тежки престъпления. Това научи „Стандарт“ от Министерството на финансите.

Законът за подпомагане и компенсация на пострадалите от престъпления влиза в сила от датата на присъединяването на България в ЕС – 1 януари 2007 г. Той предвижда до 5000 лева еднократна държавна помощ за жертвите на престъпления. На компенсация могат да разчитат всички, които са претърпели материални щети или трайни увреждания на здравето при терористични актове, трафик на хора, умишлени убийства, изнасилвания, блудства и други тежки престъпления срещу личността. При смърт компенсациите ще бъдат изплащани на децата на пострадалите, на техните родители, съпрузи или на хората, с които са съжителствали. В тези случаи общата сума не може да надхвърли 10 000 лева.

Кой с колко ще бъде компенсиран за причинените страдания, ще решава Национален съвет за подпомагане на пострадали от престъпления. В него ще влизат хора, посочени от шефа на Върховния касационен съд, главния прокурор, министрите на здравеопазването, вътрешните работи, правосъдието и финансите, Агенцията за закрила на детето, Националното сдружение на общините. Съветът трябва да заработи до 3 месеца след обнародването на закона в Държавен вестник. До месец след създаването си пък той трябва да излъчи работна комисия, която да разглежда отделните случаи и да предлага конкретни обезщетения. „Дори съветът да заработи през март или юли, пострадалите ще могат да получат обезщетения и дотогава, тъй като законът ще е в сила“, коментираха пред „Стандарт“ юристи.

Освен пари пострадалите от престъпление ще получават и безплатна правна, психологична и спешна медицинска помощ. За да наемат адвокат, без да плащат хонорара му, те или близките им трябва да подадат молба до съответния адвокатски съвет в областния град. МВР, болниците, социалните служби и неправителствените организации за подпомагане са длъжни да ги информират към кого и как да се обърнат за помощ. Ако не го направят, законът предвижда за неотзивчивите глоба до 1000 лв. и имуществена санкция от 1000 до 2000 лева.

Финансова компенсация се отпуска, когато пострадалите са изпаднали в невъзможност да плащат издръжка, лечение, съдебни и деловодни разходи или погребение, пише в проекта. Молба за нея се подава до съответния областен управител или от Националния съвет най-късно 14 дни след престъплението или от момента, в който потърпевшите са научили за него.

Парите се изплащат до два месеца след прочитането на осъдителна присъда срещу престъпника или след спирането на делото заради неустановен извършител. Пострадалите се компенсират и в случаите, когато делото се прекратява, освен когато прокурорът или съдията са установили липса на престъпление, пострадалият не се е жалвал пред тях, сам е поискал прекратяване на делото или извършителят е агент под прикритие, действал съобразно закона. След изплащането на компенсация Министерството на правосъдието си запазва правото да предяви регресивен иск към престъпниците.

Получаването на компенсация не изключва възможността пострадалите да търсят обезщетение от извършителите на престъплението и по съдебен ред като граждански ищци.

Божидар Димитров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *