Утре стават ясни присъдите на медицинските ни сестри по СПИН делото в Либия

Ако утре съдът произнесе присъди, влиза в сила едномесечен срок, в който да бъдат публикувани мотивите за решението

Наказателният съд в Триполи ще се събере утре на тринадесето заседание, на което да произнесе присъдите по делото срещу българските медици за епидемията от СПИН в Бенгази.

Подсъдими в процеса за умишлено предизвикване на епидемията са българките Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж.

Съгласно НПК на Либия, подобно закононарушение се смята за масово убийство чрез отравяне и се наказва със смърт. Към делото са привлечени под отговорност и министър-председателят на Либия за периода на възникване на епидемията, министерството на здравеопазването, регионалната структура на министерството в Бенгази, както и университет „Гарюнис“, собственик на детската болница „Ал Фатах“ в Бенгази, където възниква масовото заразяване с ХИВ в края на 90-те години на миналия век.

Ако утре съдът произнесе присъди, влиза в сила едномесечен срок, в който да бъдат публикувани мотивите за решението. До 30 дни след това всяка от страните в процеса разполага с право на последно обжалване пред Върховния касационен съд на Либия.

Заседанията по делото започнаха на 11 май 2006г. и се състояха в столицата на Либия от съображения за сигурност и по изричната молба на българската страна. Делото бе възобновено, след като на 25 декември 2005 г. ВКС на Либия касира присъдите за разстрел на подсъдимите, произнесени на 6 май 2004 г. от съда в Бенгази./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *