Учените: Интереси с имотите на Академията стоят в дъното на атаките срещу БАН

София /КРОСС/ Българската академия на науките притежава имоти за близо 3 милиарда лева. Предвижда се те да станат публична държавна собственост, ако бъдат приети подготвените поправки в Закона за БАН. Представители на Академията коментираха пред PRO.BG, че именно интереси, свързани с имотите, стоят в дъното на атаките срещу институцията.
Въпреки че в Българската академия на науките реформите започнаха, а преструктурирането на звената ще стане от началото на юни, правителството не спира да чертае нови планове за бъдещето й. Последният е да няма централно управление. А имотите й да станат публична държавна собственост с промяна в Закона за БАН. „Във всички изявления, които дава министър Игнатов, прозира, че собствеността е един от основните елементи на този закон. Това е де факто национализиране“, смята Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН.
Част от имотите на академията са дарени от Народното събрание и Министерския съвет. Около 15% обаче са от частни дарители. Всички са в центъра на София. Като сградата до Ректората, дарена от министър-председателя Андрей Ляпчев. „Частната собственост е свещена и неприкосновена дори и в нашата страна, колкото и някой да се опитва да я национализира, а след това много бързо да я приватизира“, допълва Стефан Хаджитодоров.
Централната сграда на БАН също е дарение – от друг министър-председател, а после председател на самата академия – Иван Евстратиев-Гешов. Той е дарил и четириетажна сграда на ул. „Сердика“. Ако бъде променен законът, съдбата на тези имоти става неясна. Като пример от Академията дават искането на голяма верига хипермаркети да построи магазин на друг техен терен. То обаче е адресирано първо към друга институция. „На вниманието на Симеон Дянков. Ние не знаем някой опитва ли се зад гърба на БАН да разполага с имотите й,“ подчертава Хаджитодоров.
Същевременно бюджетът на Академията е орязан с 40%. Заради това, някои ще преминат на непълно работно време, а други – в неплатен отпуск няколко дни в месеца. Колкото до имотите – учените са решили да се борят за тях – първо в нашите съдилища, а ако се наложи – и в европейските.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *