Учените от БАН оцениха Дянков като бедствие

Бедствие е, че човек на такова високо ниво в държавата, прави такива изказвания за Българска академия на науките. Това каза Орлин Йорданов по повод изказването на финансовия министър Симеон Дянков, че БАН не прави наука, в БАН са феодални старци. Орлин Йорданов е на 37 години, ядрен физик от БАН, доктор по ядрена физика, научен сътрудник в БАН. Той работи в БАН от 2006 г.
Това е министър, който се обръща по един много непремерен начин. Все пак в БАН става дума за наука, става дума за една много сериозна институция, посочи Йорданов.
Бях в чужбина, натрупах опит и се върнах, защото там сме винаги на временни позиции и от тази гледна точка предпочетох да се установя и да имам определена база, посочи Йорданов. При нас положението с финансирането на науката е много зле. Като се започне от финансирането от държавата за закупуване на апаратура и се стигне до заплати на учените, допълни той.
В БАН има структури, които работят прекрасно, има и такива, които не работят, но да се прави такова генерално изказване, че БАН е по сталинистки модел е некомпетентно и непремерено изказване, заяви Йорданов. Науката се развива добре там, където има работеща икономика и където се плащат данъци, посочи Йорданов.

Фокус
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *