Учим без пари в Париж

Единствената такса е 170 евро за записване в първи курс

Кои са най-примамливите възможности за висше образование в чужбина? Къде е най-изгодно за българите? Пълна информация за таксите, стипендиите и програмите, които предлагат университетите в Европа, ще намерите всеки понеделник в „Стандарт“. Ще ви разкажем за консултантите у нас, които могат да ви улеснят при подготовката на документите и да ви спестят бюрократични процедури и висене по опашки. Ще ви дадем пълна информация за висшите училища с широк профил на подготовка. Ще ви покажем и как наши студенти могат да се прехвърлят в европейски университети срещу определени взети изпити. Не пропускайте.Безплатно следване в Сорбоната – само допреди година никой не би могъл и да помисли за тази привилегия. От есента обаче българите могат да учат без пари във френските държавни университети, а прословутата Сорбона е един от тях. Таксата, която се заплаща, при това само в първи курс, е 170 евро за записването във ВУЗ-а. А основното условие, за да станеш част от френската студентска гилдия, е да си издържал изпит в българско висше училище.

Доскоро, за да се добереш до заветното френско висше школо, се преминаваше през процедура за предварителен прием за българи, където се отсяваха мераклиите на родна територия. Сега документите за кандидатстване се подават директно до съответното висше училище без допълнителна цедка. Ако сте титуляр на френска диплома за завършено средно образование (bас), ви приемат директно, стига да имате добър успех. Дипломата от българското средно училище обаче сама по себе си не е достатъчна, за да ви вземат, тъй като системите на средно образование в двете страни са доста различни.

Затова, преди да се запишете във Франция, трябва да издържите изпит в български университет, който е лицензиран от МОН и дава поне бакалавърска степен – иначе казано, няма да минете с изпит от ВУЗ менте. За сметка на това във Франция не гледат какъв изпит сте държали, а в каква специалност сте приети. Ако сте влезли в икономически университет с конкурс по литература, ще ви признаят икономическия профил и може след време да държите в ръцете си Международния валутен фонд или поне родната икономика.

Франция няма ограничения за броя на висшите училища, в които ще изпратите документите си за кандидатстване. Тъй като те са автономни, всяко от тях на местно ниво може да приеме или отхвърли кандидатурата ви. Имайте предвид, че всяко отделно учебно заведение е хабилитирано и има правото само да признае или отхвърли образователното ви ниво. Ако сте влезли в някой от неособено известните и престижни български университети, това може да се окаже фатално за приемането ви.

Във Франция има три типа висши училища. Първият и най-търсен, разбира се, са университетите, които по правило са държавни. Втората част са специализирани висши училища и институти, които готвят младите хора предимно в области с професионална ориентация, като инженерни науки, архитектура, търговия и управление, писмен и устен превод, журналистика.

Особено място в списъка на висшите училища във Франция заемат т. нар. Les Grandes ecoles.

Това са строго селективни висши учебни заведения, които приемат много по-малко на брой студенти от университетите. Освен инженери и мениджъри на високо ниво те подготвят и специалисти в области като изкуствата, литературата и хуманитарните науки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *