Учителите ще се пенсионират с 10 заплати

Учителите ще получават по 10 заплати при пенсиониране, реши парламентарната комисия по образование на второто четене за проектозакона за училищното образование

Досега учителите излизаха в пенсия с по 8 брутни заплати.

Даваме възможност в следващите години тези заплати да бъдат и повече, за по добра квалификация, кариерно израстване, което ще привлече имладите хора към тази професия, коментира председателят на комисията Милена Дамянова, цитирана от БНР.

По думите й допълнителното финансиране на училищата и детските градини в зависимост от оценката от инспектирането, това е външната оценка накачеството на образованието.

Предвиждаме тези детски градини и училища, които имат добри образователни резултати, да могат да получават средства, които заедно с педагогическия съвет да решат за какво да изразходват, добави Дамянова.

ГЕРБ са склонни да подкрепят най-новата идея на Реформаторския блок – в частните училища да има20% свободен приемза деца със специални образователни потребности или особено талантливи, които да не заплащат такси.

От АБВ поискаха да се въведемандатност за директорите, но предложението не бе прието. Според депутатите от ГЕРБ училищните директори трябва да минават на атестации и ако резултатите са лоши, да се прекратяват трудовите им отношения.

Депутатите приеха още в законопроекта да се запише, че освен учениците, и родителите трябва да уважават учителите, като Дамянова обясни, че текстът има препоръчителен характер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *