Учредяват асоциация за популяризиране на СПА туризма

Сандански ще бъде домакин на следващите СПА номинации. Tова стана ясно в сряда по време на проведена пресконференция на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански. Пред местната общественост бяха официално представените двете отличия на общината в областта на туризма. В рамките на една седмица през миналия месец градът беше избран за СПА дестинация на годината и Отлична туристическа дестинация.

На 17 юни се проведе церемония, на която курортният град беше отличен заСПА дестинация на годината. Няколко дни по-късно (на 22 юни), Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите от Сандански спечели третото място в конкурса на Европейската комисия за Отлична туристическа дестинация „Еден 2010“ с проекта си „Земя, целуната от бог“.
„Успехът се дължи преди всичко на постоянството и добрия синхрон в работата на Сдружението, туристическия бизнес и общината“, заяви специално за Econ.bg Мария Таушанова, секретар на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански.
Добрата инфраструктура и условията за развитие на туризма са част от факторите, които са наклонили везната в полза на общината при избора в конкурса на Европейската комисия „Еден 2010”.
„Представихме проекта в рамките на 7 страници. Бяме изчерпателни по всички критерии и затова безапелационно спечелихме“, изтъкна Таушанова.
„Наградата на ЕК дава възможност да получим уникален код, който ни осигурява достъп да мрежата от Отлични европейски туристически дестинации. По този начин ще можем да вкарваме информация за региона ни. На практика целият туристически пазар в Европа ще бъде на наше разположение“, разкри Таушанова.
Председателят на сдружението допълни, че предстои да се събере организационният екип, които да изготви и прецизира още по-добре критериите за СПА номинации 2011. Регламентът ще бъде обсъден на форум в Сандански през септември.
Предвижда се още да се създаде специална асоциация, която да популяризира СПА туризма у нас. Участие при сформирането на асоциацията ще вземат всички номинирани тази година, както и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). От 1 септември в града ще отвори врати Туристически информационен център.
Очакванията на Сдружението са, че започнатите инициативи ще привлекат още повече туристи през следващите години. Иначе основните групи, които посещават града, са руснаците и германците. Въпреки кризата и финансовите сътресения в южнтата ни съседка, не липсват и гърци в курортния град. През летните месеци основно идват индивидуални туристи от Западна Европа. Най-тежките месеци са януари, февруари и юли, каза още Таушанова.
От сдружението не се ангажират с прогноза за туристопотока през тази година. Същевременно отчитат, че през 2009 година, когато е било началото на кризата, очакванията са били за лош сезон, а се е получило точно обратното. През август 2009 г. в сравнение с година по-рано хотелите са регистрирали 30% заетост. „Ако успеем да задържим тази заетост и това лято, ще бъде чудесно“, коментира Таушанова.

Econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *