„Файненшъл таймс“: Юнкер се обгради с десни, икономически консервативни комисари

Новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер издигна своите съюзници дясноцентристи на ключовите икономически постове в изпълнителната власт на ЕС, пише „Файненшъл таймс“. Според изданието единственият социалист – французинът Пиер Московиси – няма да е в състояние да промени политиката на съюза за справяне с икономическата криза.

Бившият финансов министър в администрацията на Франоса Оланд спечели поста на комисар по икономическите въпроси, но ще бъде заобиколен от политици, известни с придържането си към фискалната дисциплина.

От особено значение е изборът на бившия холандски външен министър Франс Тимерманс за „първи вицепрезидент“, който ще се занимава с подбора на приоритетите на комисията. Изборът му е явен жест към все по-силните евроскептични движения, тъй като Тимерманс е един от най-популярните защитници на тезата, че ЕС трябва да остави максимално много власт на националните правителства.

По думите на новия председател Юнкер заместник-председателите на комисията ще имат повече власт от преди, a целта на това е да не се прокарват политики, чиито цели биха могли да бъдат постигнати самостоятелно от страните членки.

Латвиецът Валдис Домбровскис и финландецът Юрки Кaтайнен, които заемат съответно ресорите на общата валута и заетостта, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, също са известни с консервативния си подход към изграждането на бюджетите и борбата с икономическата криза.

Назначаването на Елжбиета Биенковска на поста комисар по вътрешния пазар затвърждава извода, че Юнкер се заобикаля с десни, консервативни политици, които предвид разширяването на правомощията ще блокират всеки опит на Московиси да влияе на консервативната икономическа политика, независимо от широките правомощия, които неговият пост получи по време на комисията Барозу.

Останалите икономически сфери отиват при ветерани на европейската икономическа политика – търговията ще е в ръцете на Сесилия Малмстрьом, на която се пада задачата да договори трансатлантическото търговско споразумение със САЩ, а поста комисар по конкуренцията ще заема Маргарете Вестагер, бивш финансов министър на Дания. И двете принадлежат към привържениците на свободния пазар от Либералния блок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *