Фалитът на MG Rover ще се окаже финансова афера

Фалитът на някога легендарния британски автомобилен концерн MG Rover може да се окаже крупна финансова афера. С искане да бъде проведено пълно разследване се е обърнал британският кабинет към Управлението за борба с измамите, предаде агенция „Ройтерс“.
Властите подозират, че предишните собственици на MG Rover планирано да довели компанията до фалит. През 2000 година четирима предприемачи – Джон Тауърс, Питър Бил, Джон Едуардс и Ник Стивънсън придобиха MG Rover от BMW за символичните 10 британски лири.
Пет години по-късно автомобилният концерн беше обявен в несъстоятелност и продаден на китайската Nanjing Automotive.
В резултат на това бяха загубени 15 хил. работни места в Обединеното кралство, от които 6-те хил. служители, както идруги общо 9 хил. дилъри и производители на отделни компоненти.
Британското Управление за борба с измамите разполага с данни, че четиримата предприемачи са си изплатили над 40 млн. паунда като заплати и бонуси, както и че чрез различни схеми са извеждали капитал от дружеството.
Засега разследването е засекретено, но адвокатите на Джон Тауърс, Питър Бил, Джон Едуардс и Ник Стивънсън твърдят, че цялата счетоводна отчетност на MG Rover е била щателно проверена в хода на процедурата по фалит и нищо криминално не е било открито.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *