Фалстарт на лято 2014

По-малко туристи от Русия и Беларус са заявили желание да почиват у нас това лято. Факт е спадът на записванията на туристи от двете държави, както и от другите рускоговорящи страни, по Добруджанското Черноморие.
Това заяви председателят на браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България Димитър Димитров. Той определи като лош стартът на лято 2014. „70 на сто от гостите в региона от рускоговорящите страни идват с автобуси и автомобили и едва 30 на сто са тези, които идват с чартъри. Ситуацията в Украйна продължава да е нестабилна, а от друга страна, като се минава на път за България през Словакия и Унгария – туристите от Беларус трябва да платят допълнителни визи. Като прибавим към това и лошото време, към момента има спад на резервациите“, обясни Димитров. Той сподели още, че браншът по Добруджанското Черноморие е изключително резервиран и заради факта, че започващите чартъри от средата на този месец до летище Варна са напълно резервирани, но това била прилагана от туроператори практика и хотелиерите не знаели колко туристи ще дойдат реално.
Все още част от обектите се подготвят за сезона, като довършват козметични ремонти, но има и такива, които няма да отворят заради липса на персонал, казва още Димитров. Все още браншът не е попълнил свободните позиции както в хотелите, така и в ресторантите. Димитров споделя, че най-сериозно е положението по отношение на нуждите от камериерки и миячки.
За останалите позиции – помощници в кухнята, пиколи, сервитьори и други, бизнесът е потърсил съдействие от професионалните гимназии. Децата обаче са недостатъчни за обектите, които търсят хора, казва Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *