Фалшифицирането на стоки също е корупция!

България работи силно и е ангажирана в борбата с фалшифицираните стоки, заяви заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по въпросите на промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни.

Той открои работата на българските власти за конфискацията на фалшиви продукти по границите. Силно ангажирани сме да не допуснем този бич – фалшифицирането да се разширява, каза Таяни и цитира данни на ООН, според които всяка година обемът на търговията с фалшифицирани стоки е над 200 милиарда евро.

По думите му този бич засяга и строителството, като нанася вреди и щети на предприятия, които от своя страна намаляват служителите си. Така не се получава нужното финансиране, което отива в джобовете на фалшификаторите, които са големи престъпни организации, коментира той, цитиран от БТА.

Фалшифицирането, което поставя на изпитание и собственото здраве, също е корупция, посочи еврокомисарят. По думите му борбата срещу фалшифицираните стоки, означава и борба срещу престъпността. Според него при продажбата на фалшифицирани стоки няма постъпления, което означава, че гражданите ще трябва да плащат повече данъци.

Заместник-председателят на ЕК отбеляза, че преди няколко месеца комисията е представила две предложение – за проследяване на продуктите и за по-добра координация на митническите власти и нормативните документи, които уреждат борбата с фалшификацията.

Това не е достатъчно, необходимо е да се повишат вниманието и чувствителността на европейската общественост, затова анонсираме такива кампании в различни страни, каза още Таяни.

Заместник-председателят на ЕК получи почетно членство в Клуб „Журналисти срещу корупцията“ като израз на признание за провеждането на инициираната от него кампания на равнище ЕС за борба срещу фалшифицираните стоки.

На форум „Строителството през 2014 г. – перспективи и предизвикателства“ Таяни заяви, че за Европейската комисия е важен строителният сектор, този бранш е от решаващо значение за повторната индустриализация.

За поощряване на инвестициите е важно обновяването на съществуващите жилища, така ще се намалят разходите за газ и петрол, а енергийното спестяване ще е 5 млрд. евро, коментира еврокомисарят. Той е изпратил писма до отговорните министри във всички страни-членки на ЕС, за да разширят преференциалните мерки в подкрепа на строителния сектор.

По думите му в България трябва да се повиши производителността, твърде високо е присъствието и на фирми с ниска технология. Според Таяни за преодоляване на слабостите, трябва да се използват и възможностите на фондовете до 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *