Фантомни фирми окупират безстопанствените плажове

Бизнесмени–фантоми предлагат услуги на безстопанствени плажове. Последният случай е за плажа „Черноморец-Юг” който се намира между къмпинг Градина и местността Червенка.
Плажът няма концесионер. Той е един от 35-те плажа, на които по закон в момента трябва да има табели “Къпането забранено”. Вместо това обаче там са поставени чадъри, които се предлагат на туристите по 4 лв., такава е и цената на шезлонга, съобщи в. „24 часа местен“.
Единствената жалба от гражданин, заплатил услуги, е постъпила в Общинския съвет в Созопол, съобщи кметът на Черноморец Добри Добрев, цитиран от „Фокус“. Той допълни, че при него няма сигнали за това, че някой развива търговска дейност на плажа. На въпрос дали ще извърши проверка Добрев отговори, че няма правомощия да направи такава.
Зам.-областният управител Георги Николчев също каза, че нямат правомощия да правят проверки на безстопанствени плажове, независимо, че те са публична държавна собственост. На въпрос кой може да извърши проверка на въпросния плаж, Николчев посочи, че това са Националната агенция по приходите (НАП) и Комисията за защита на потребителите (КЗП).
От пресцентъра на НАП-Бургас съобщиха, че са информирани за случая от журналисти и ще извършат проверка, но няма да уточнят деня.
От КЗП също разбрали от медиите за съществуващия проблем, но уточниха, че проверката трябва да е съвместна с данъчните и полицията. Дори обаче да бъде открит предприемчивият бизнесмен, той няма как да бъде глобен, тъй като той е никакъв на плажа и не е отговорен за него, защото няма сключен договор за неговата поддръжка.
”Това е все едно ако имате апартамент и го изоставите, а в него се настани клошар, кой е отговорен за това, което става в него”, коментира Николай Стойков от КЗП.
Той допълни, че в комисията има подобен сигнал, но той се отнася за плажа на къмпинг „Градина”, който в момента също е без наемател и там също предстои проверка.
От пресцентъра на община Созопол потвърдиха, че досега девет от плажовете на общината не са имали стопани. Тъй като при последния конкурс в МРРБ такива не са се намерили, от общината направили своя процедура за намирането на наематели. Тя вече е приключила и до два дни предстои новите наематели да бъдат обявени след решение на кмета Панайот Рейзи. За плаж „Черноморец-Юг” има двама класирани кандидати на първо и второ място. Единият е фирма „Посейдон”, която и миналата година стопанисваше ивицата за една година. Възможно е и представители на тази фирма да са започнали да предлагат услуги на гражданите, въпреки че все още реално не са сключили договор с общинското ръководство.
От община Созопол уточниха, че при проведената процедура от деветте безстопанствени плажа, осем ще имат наематели, въпреки че сезонът е в разгара си и на ивиците ще трябва да бъдат осигурени и спасители. Договорите с общината ще бъдат сключени за една година.
Стопанин не се е намерил единствено на плажната ивица „Каваци-юг”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *