ФАО: Цените на зърнените култури ще останат високи и през 2008 г.

Очаква се световните цени на зърнените култури, които тази година продължиха да се покачват, да останат високи и през 2008 г., което ще доведе до поскъпване на основните продукти като хляба, макаронените изделия, месото и млякото. Това се посочва в публикувания доклад на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО), цитирана от ДПА.

Високите цени се дължат предимно на производствените проблеми в някои основни страни износителки, както и на твърде ниските световни запаси, отбелязва базираната в Рим ФАО.

Много държави ще плащат за внос на зърно от световния пазар повече, отколкото през изминалите години, въпреки че се очаква да внасят по-малко, се отбелязва в доклада.

Поскъпването на петрола и опасенията за околната среда засилват необходимостта от алтернативни биогорива, произведени от земеделски продукти, които обикновено се използват за храна на животни и хора, предупреди ФАО.

Търсенето на захар, царевица, рапично семе, соя и палмово масло, използвани за производство на биогорива, със сигурност ще нарасне през следващите години, посочва организацията. Цените на внасяните зърнени култури като пшеницата обаче може да се понижат, отбеляза ФАО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *