„Фарма вет“ ще изгради два цеха за ветеринарни медикаменти

Шуменският производител на ветеринарни прoдукти „Фарма вет“ ще изгради два цеха за производство на ветеринарни медикаменти за борба с гризачи. Общата инвестиция в тях ще бъде 1.1 млн. лв. и скоро ще бъдат пуснати в действие, обясни пред „Капитал Daily“ собственикът на дружеството Веселин Николов. В двата цеха ще бъдат наети от 10 до 13 работници.

Първата сграда е с обща площ 2631 кв. метра, а втората ще има производствено хале от 2000 кв. метра и 500 кв. метра складова база за готова продукция, която ще се обособи като логистичен център за препарати от рода рондоциди – за борба с гризачи, е отбелязано в инвестиционното предложение. Шуменското дружество има и предприятие за производство на храни за домашни любимци.

Инвестиции в две сгради

И в двата цеха ще се развива една и съща дейност – производство на обезпаразитяващи препарати. Общата инвестиция за строителството възлиза на около 1.1 млн. лв. по данни на „Фарма вет“. Първият ще бъде построен на „зелено“, в него ще бъдат вложени 1 млн. лв. и в него ще работят от 8 до 10 служители. Ще има и складови помещения за съхранение на зърно и спомагателни суровини за биоцидни препарати. Цехът се строи на терен, собственост на „Фарма вет“, закупен през 2013 г. от „Булвет“ ООД срещу 30.3 хил. лв. След извършване на екологична оценка проектът е получил разрешително и строежът е започнал през миналата година.

Останалите 100 хил. лв. се инвестират в преустройство и оборудване на втория планиран цех. Той се намира в сградата на стария ремонтен завод „Ремо“. Справка в имотния регистър показва, че „Фарма вет“ е купила сградата в началото на 2015 г. за малко над 240 хил. лв. От планираната инвестиция във втория цех „Фарма вет“ ще поеме 70%, а останалите ще дойдат по оперативната програма „Човешки ресурси“.

Николов не се ангажира с конкретен срок, в който двата цеха трябва да заработят, тъй като това зависи в голяма степен от строителните фирми. Все още не се знае кое от предприятията ще бъде завършено първо, но едното се очаква да е готово до два месеца, а другото – в началото на следващата година.

Последните финансова резултати на компанията в Търговския регистър са от 2013 г. Според тях приходите й са били 1.38 млн. лв., а година по-рано – 924 хил. лв. През миналата година дружеството е завършило с печалба от 303 хил. лв., след като през 2012 г. положителният финансов резултат е бил 131 хил. лв.

Коя е фирмата инвеститор

„Фарма вет“ ООД е фармацевтичен производител с 25-годишна история. Според Търговския регистър фирмата се занимава с производство, внос и износ на ветеринарномедицински продукти, храни за кучета и котки, фуражи, млекозаместители и обезпаразитители. В портфолиото на дружеството има над 30 лицензирани продукта и 40 санитарно-хигиенни препарати, регистрирани в Министерството на здравеопазването, пише на интернет страницата на компанията.

От 2011 г. „Фарма вет“ започва и производство на гранулирани храни за домашни любимци. В момента фирмата разполага с 4 производствени бази и търговски склад в Шумен и извършва доставки в цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *