Фатих Бирол: Изчерпването на нефтените запаси води света към катастрофа

Катастрофално намаляване на запасите от гориво излага на опасност икономическото възстановяване, смята световнопризнат енергиен експерт, цитиран от вестник „Индипендънт”.

Фатих Бирол, водещ икономист в Международна енергийна агенция в Париж, която е натоварена със задачата да оценява бъдещите енергийни запаси в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, заяви че тази нефтена криза може да застраши в следващите пет години възстановяването от глобалната рецесия.

Светът върви към катастрофална енергийна криза, която ще осакати световното икономическо възстановяване, тъй като по-голямата част от водещите петролни находища са отвъд момента на върховото си производство. По-високите цени на петрола, предизвикани от бързия ръст на търсенето и стагнацията или дори спада в доставките могат да извадят извън релси възстановяването, смята доктор Бирол.

В интервю за вестник „Индипендънт” д-р Бирол заявява, че обществеността и много правителства очевидно не са наясно с факта, че нефтът, на който се крепи съвременната цивилизация, свършва далеч по-бързо отколкото е било предвиждано и че световното производство ще достигне връхната си точка след по-малко от десет години – далеч по-скоро от предвижданото.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *