ФАЦ: Чалгата – българският гангстерски рап

Трудностите, връхлетяли България след влизането й в ЕС, карат народа на тази страна да опонира на Запада със свои културни алтернативи, пише авторитетният германски вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ (ФАЦ) в статия, посветена на едно специфично българско явление: чалгата.

България е вече от три години в ЕС, а равносметката е повече от отрезвяваща:
българите са обзети от разочарование заради многократно повтаряните от Запада обвинения в корупция, се казва в стаитята, която представя научно изследване на германската славистка Катерина Гел, посветено на чалга-културата.

Изследването е публикувано в кн. 2 за тази година на научното списание „Зюдостойропа миттайлунген“. Авторката пише: „Налагането на европейските норми в тази страна поставя под въпрос множество изпитани поведенчески норми, което кара голяма част от населението да се отдръпва от европейските образци, опонирайки на Запада със свои собствени културни алтернативи“.

Най-влиятелнатасред тях е т. нар. култура на чалгата, се подчертава в изследването.

СпоредКатерина Гел чалгата, която е обвита с аурата на маргинализирана по време на комунизма култура, е не само в открита конкуренция със западния внос.

Тя се използва от властовия елит в България като средство за кодифициране на една водеща национална култура. Вестникът описва накратко фолклорните корени на чалгата, за които говори Гел в научната си студия.

В статията на германския всекидневник е представен и направеният от германската изследователка анализ за това как нормите на поведение, предавани чрез музиката на тесни социални кръгове, се превръщат във всекидневието в общоприети норми на поведение.

„Във видеоклиповетедо съблазнителната чалга-изпълнителка винаги има богат, властен и мускулест мъжага, който е представян като истинския източник на луксозния й живот. Това не е много далеч от действителността“, констатира ФАЦ и допълва:сред меценатите нерядко има и босове на мафията, чийто живот се възпява поръчково от певици в собствените им ресторанти, барове и дискотеки.

Именно тази е атмосферата, в която мрежите, оплетени отсъмнителни бизнесмени, политици и пазители на реда, стават все по-гъсти. Именно тази е атмосферата, в която се развиват и новите центрове на властта, пише ФАЦ и продължава:

Така една чисто музикална идея успява да се превърне в културен феномен, който помага да се утвърдят специфични норми на поведение, ценностни представи и външни белези.

Чалгата и до днесвъзхвалява демонстративно онези балкански стереотипи, които от западна гледна точка са отрицателно натоварени: изостаналост, ориенталщина…“ -отбелязвагерманският всекидневник.

В публикацията се цитира още един важен извод от изследването на Катерина Гел: фактът, че 85% от българското население са „привърженици“ на този стил, е резултат от систематичното му разпространение от местните медии.

Зад това стоят простотията, порното и кичът на властовите елити, компрометирани в голяма степен заради корупционни скандали.

По този начин тези елити преследват не само икономически интереси, но и една ясна политическа цел: стимулирането на инициирана „отдолу“ култура, която да ги легитимира сред широките маси“, пише ФАЦ, цитирайки изследването на германската славистка Катерина Гел.

Катерина Гел (Katerina Gehl) изследва различни аспекти на процесите на европеизация на България след османското владичество. Авторка е на книгата „Превод на „Чуждото“ (Übersetzung des „Fremden“), както и на студии – самостоятелно и в колектив- върху социални и културни процеси у нас в периода 1850-1945 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *