Федералните на САЩ продават биткойни през България?

Една от най-големите сделки с биткойн (bitcoin) е на път да се превърне в реалност. Нещо повече: има вероятност сделката да се осъществи през българска мрежа за търговия на дигиталната валута, пише „Форбс“.

През октомври миналата година федералните служби в САЩ свалиха анонимния сайт за търговия с наркотици Silk Road, при което бяха иззети близо 30 000 биткойна (bitcoins). В четвъртък от офиса на Федералнатапрокуратура в Манхатън съобщиха, че вече има подписана наредба за конфискация на тези средства. Това означава, че 29 655-ебиткойна вече могат да бъдат продадени. Стойността им се оценява на 25 милиона долара спрямо настоящата цена на биткойн от 850 долара.

„Все още не сме решили точно по какъв начин ще обменим конфискуваните биткойни и как тези средства ще бъдат похарчени“, каза говорителят на прокуратурата Джим Марголин.

Няма сертифициран и легален начин за обмяна на биткойни в САЩ. Федералните служби едва ли ще използват платформата Mt.Gox, която миналата година имаше редица правни проблеми, поради оперирането в страната без лиценз. Друг вариант за обмяната на електронните средства е базираният в България сайт BTC-E, пише още „Форбс“.

BTC-E е платформа за купуване и продажба на биткойни и други виртуални валути. В сайтът се извършват около 30% от всички обменни сделки с най-известната виртуална валута, показва справка в BitcoinAverage.com.

По-вероятно е обаче федералните да решат да продадат биткойните на търг. КогатоФедералното бюро за разследване (ФБР) измери стойността на конфискуваните средства през октомври, тя се равняваше на около 6 млн. долара. Към днешна дата те струват четири пъти повече. Приходите от тях ще отидат в хазната на САЩ.

Колкото до 144 000-те биткойна, иззети от създателя на Silk Road Рос Улбрихт, засега те ще останат в резерва на ФБР. Срещу американеца са повдигнати обвинения за търговия с наркотици, пране на пари и компютърни престъпления. Улбрихт твърди, че не той е създателят на Silk Road, но намерените биткойни на стойност над 100 млн. долара на компютъра му са негови.

„Биткойните бяха конфискувани, не защото са биткойни, а защото представляват приходи от извършени престъпления“, казва федералният прокурор Прийт Бхарара. Всички потребители на Silk Road, които са държали парите си в сайта, са останали без тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *