Федералният резерв започна намалението на стимулите

Доларът върна част от печалбите срещу йената след достигнатия през нощта 5-годишен връх. Покачването дойде след съобщението на Федералния резерв, че започва да намалява стимулите, което изпрати силен сигнал на пазарите, че американската икономика нараства с добър темп.

Фед заяви в сряда, че ще намали месечните покупки на активи с 10 милиарда долара, което ще ги свали до 75 милиарда долара, а редукцията ще бъде по равно разпределена между ипотечните книжа и правителствените облигации.

Зелените пари изригнаха до 104.37 йени, ниво което не е виждано от октомври 2008 година. Покачването за вчерашния ден беше 1.6%, което е най-голямото за последните четири месеца и половина. Днес сутринта котировките бяха 104.12. Анализаторите очакват 104.70 и 105.00 да са следващите цели, но малко ги изненада бързото преминаване над 104.

Институционалните инвеститори и управителите на фондове от активи бяха много добре позиционирани за обявените редукции. В опит да предотврати резки движения на пазарите, които могат да задушат растежа, Фед също така заяви, че лихвите най-вероятно ще останат близки до нулевите нива доста след времето, когато безработицата ще е спаднала под 6.5%. Според „Барклис” Фед ще редуцира стимулите с по 10 милиарда долара на всяко заседание до септември 2014 година като след това ще последва през октомври редукция от 15 милиарда долара с която ще се сложи край на историческата кампания.

За разлика от Фед, очакванията за Японската централна банка са да задържи благосклонната си политика, тъй като се цели в инфлация от 2% в рамките на следващите две години. ЯЦБ има двудневно заседание, което завършва утре. При набиращото скорост икономическо възстановяване и слабостта на йената, която подкрепя японските износители, ЯЦБ най-вероятно ще се въздържа от скорошни нови стимули. В същото време обаче почти 2/3 от японските компании очакват от ЯЦБ да въведе нови стимули през първото полугодие на 2014 година.

Еврото слезе на 141.27 йени след 5-годишния връх в сряда на 142.89. Единната валута попадна под натиск и срещу долара и падна до 2-седмично дъно. Днес котировките са 1.3665, а през нощта спада достигна 1.3649, което е най-ниска стойност след 6 декември.

Австралийският долар се търгува около три и половина годишно дъно след новините около Фед. Валутата спадна до 0.8820 срещу американския си съименик, което е най-ниска стойност след август 2010, а днес е на 0.8844.
Стерлингът се успокои след впечатляващото рали срещу долара в сряда, което дойде при спада на безработицата във Великобритания с повече от очакваното, което увеличи очакванията, че лихвите могат да нараснат по-рано от прогнозираното. Кабелът днес е на 1.6373 след 2-годишния връх в сряда на 1.6486. Днес в 11:30 излизат данните за продажбите на дребно и ако са силни могат да доведат до нов 2-годишен връх. Имайки предвид широкото подобрение на острова, очакванията са продажбите на дребно да скочат след спада от 0.7% предния месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *