ФЕД и Британската банка не се готвят да изкупуват ипотечни облигации

От Федералния резерв и Британската банка са отрекли възможността за масирано изкупуване на облигации финансирани с американски ипотеки, с цел да върнат доверието към финансовия сектор. Въпреки това, банкерите във Великобритания са обявили, че е възможно да прибегнат към по-агресивни мерки за справяне с кредитната криза и произтичащите от нея последици за финансовите пазари.
От Европейската централна банка са отказали да коментират случая, съобщава агенция Ройтерс.
Миналата седмица, вестник Financial Times писа, че централните банки от двете страни на Атлантика се готвят за мащабна операция по изкупуване на всички обезценени дългови книжа, които са в основата на разразилата се финансова пандемия. Това би отпушило напълно кредитната система и би върнало по-бързо доверието във финансовата система, но за сметка на това доларът ще продължи да се обезценява.
„Централните банки в това число и Британската се опитват да намеря изход от кризисната ситуация“, коментирал е говорител на Британската национална банка. „Нашата институция няма да се включи в рискова операция, която би натоварила данъкоплатците с проблемите на търговските банки“, продължава той.
От Федералния резерв са отговорили: „Не провеждаме никакви преговори с чуждестранните ни колеги за координирано изкупуване на облигации финансирани с ипотечен дълг“.
Според вестник Financial Times обаче, подобни преговори са в начален етап и са част от мега-план за ударно възстановяване на финансовата система и подобряване на ликвидността. Според изданието именно Британската банка е била най-ентусиазирана от идеята, докато ФЕД и ЕЦБ по-скоро я приемат като краен вариант.
До сега централните банки (в частност ФЕД) организираха краткосрочни кредитни линии в залог на обезценени ипотечни облигации, но никога не са си позволявали директно да изкупуват книжа от търговските банки. Тяхната стойност падна рязко през последната година, заради кризата в имотният сектор на САЩ и прекалено високите лихвени нива. Това доведе до порочен кръг на жилищни разпродажби, още по-голям спад в цените и в крайна сметка до фалити на банки.
От ноември до сега, банките по света са отписали активи за близо $200 млрд. До тук се стигна тъй като банките бяха вписали бъдещите постъпления от ипотечните облигации в балансите си, но заради кризата такива просто нямаше и се наложи да бъдат оповестени загуби. Това на свой ред срина цените на акциите, а инвеститорското доверие падна почти до точката на замръзване. Ако централните банки поемат всички обезценени облигации, теоретично ще премахнат проблема пред кредитирането, като същевременно ще отпушат и междубанковия пазар.
До сега правителствата и държавните банкови институции направиха много, за да облекчат симптомите на кризата. Във Великобритания бе национализирана изпадналия в криза ипотечен дилър Northern Rock, в Германия бе спасен друг представител на кредитния сектор IKB, а в САЩ миналата седмица бе предотвратен грандиозния фалит на Bear Stearns.
Въпреки всичко това пазарите все още са неспокойни. През седмицата излезе новината за очаквана загуба през първото тримесечие на швейцарската банка Credit Suisse. В петък пък, рейтинговата агенция S&P намали бъдещите си очаквания за Goldman Sachs и Lehman Brothers до „негативни“ от „стабилни“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *