ФЕД обещава инфлация

Президентът на Федералната резервна банка в Чикаго Чарлз Евънс предупреди, че икономиката на САЩ е изпаднала в „капан на ликвидността“ и изрази мнение, че днес е необходима по-голяма правителствена намеса, за да се гарантира икономическо възстановяване.
Капанът на ликвидността е състояние, в което свръх ниските лихви и високото ниво на спестявания правят монетарната политика неефективна.
В събота, по време на реч в Бостън, Чарлз Евънс е посъветвал Фед да използва временна целева граница за равнището на цените, а не норма на инфлацията. По този начин според него бизнесът и домакинствата ще бъдат убедени да спрат да спестяват и да започнат да инвестират и харчат, тъй като инфлационните им очаквания ще се повишат.
Според Financial Times, с изказването на водещия банкер пазарът има нов сигнал за въвеждането на програма по закупуване на активи. т.е. количествено улесение. Но други служители във Фед все още не са убедени в смисъла от въвеждането на целеви цени и предричат, че в обозримо бъдеще няма да се тръгне в тази посока.
Целевите граници за цените, за които говори Евънс, са обещание на централната банка да генерира допълнителна инфлация, за да придвижи цените до онова ниво, което щяха да заемат, ако от декември 2007 г. досега цените се повишаваха с 2% годишно. След като веднъж това ниво бъде достигнато, Федералният резерв ще се върне към ползване на нормата на инфлация.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *