Фед очаква инфлация, рекорд на златото

Той обяви това на отворена пресконференция, каквато свиква за първи път след заседание по паричната политика.
На него централната банка на САЩ реши да запази ниските лихви, а Бернанке заяви, че не знае кога те ще бъдат вдигнати. Той потвърди, че програмата за изкупуване на облигации за 600 млрд. долара ще приключи през юни (тази програма бе една от мерките за наливане на ликвидност), като коментира, че не вярва това да окаже влияние на пазара.
Фед също така понижи прогнозата си за растеж на брутния вътрешен продукт за 2011 г. на 3,1 до 3,3 процента в сравнение с 3,4 до 3,9 процента прогнозирани през януари, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Бернанке отбеляза, че през първото тримесечие на годината американската икономика е загубила малко инерция. Според него растежът й в първата една четвърт от годината може да е по-малко от 2 процента, но добави, че това забавяне най-вероятно е временн и ръстът ще продължи през 2012 и 2013 г.
Централната банка на САЩ има по-оптимистични очаквания по отношение на безработицата, отколкото през януари, и предвижда тя да спадне до 8,4 процента в края на годината (от 8,8 – 9 процента в януарските прогнози). Фед очаква сериозно увеличаване на инфлацията – в граници от 2,1 до 2,8 процента, предвид скока на цените на петрола напоследък.
„Смятаме, че силният и стабилен долар е в интерес както на американската, така и на световната икономика“, каза Бернанке. „Ако направим всичко необходимо, за да осигурим ценова стабилност и максимална заетост на населението, ще можем да създадем основа, която да помогне на долара в средносрочна перспектива“, добави той. От началото на годината доларът се е обезценил с 6,5 процента по отношение на кошницата от шест водещи твърди валути на основните търговски партньори на САЩ.
Пазарите реагираха незабавно, като цената на златото  надвиши рекордните 1529 долара за тройунция. Доларът поевтиня до 1.4872 долара за евро. Индексът Дау Джоунс достигна най-високо ниво от юни 2008 г., като нарасна с 0.76%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *